Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Emberré nevelődünk”
Az új óvoda és bölcsőde avatásán részt vett a városvezetés mellett Soltész Miklós államtitkár és dr. Veres András megyéspüspök is.

Összesen négy csoportszoba van a felújított épületben

„Emberré nevelődünk”

| Etzl Edgár | Városi hírek

Új óvodával és bölcsődével gazdagodott városunk: múlt pénteken átadták a Halász utcai Szent Anna Óvoda–Bölcsődét. A gyerekek már a felújított épületben játszhatnak.

Eltűntek az állványok és a konténerek – megnyitotta kapuját a Halász utca legújabb gyermeknevelő intézménye. A Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda–Bölcsőde új épületegyüttesében összesen hetvenkettő kisgyermeknek biztosítanak férőhelyet. Az alsó szinten bölcsődét, az emeleten óvodát alakítottak ki.

Az épület ünnepélyes átadása a Szent Mihály-templomban tartott, rendhagyó szentmisével kezdődött. A szertartáson részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester, több önkormányzati képviselő, valamint dr. Veres András püspök, a győri egyházmegye főpásztora is.


Az ünnepség a Halász utcai intézmény udvarán folytatódott, ahol elsőként dr. Kovács András, a 275 éves Szent Orsolya-iskola igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd bemutatta az új épületet.

– Emberré csak részben születünk, másik részben azzá nevelődünk, ezért ilyen fontos számunkra a megfelelő óvodai és bölcsődei közeg kialakítása – fogalmazott dr. Farkas Ciprián. A polgármester elmondta: Sopronban egyre több gyermek születik, ezért szükséges a bölcsődei és óvodai kapacitások növelése. Emlékeztetett rá, hogy jelenleg a Hillebrand utcában is épül egy evangélikus bölcsőde állami támogatásból.

– Városunkban a fejlesztések során mindig előtérbe helyezzük a családok és gyermekek érdekeit – hangsúlyozta Barcza Attila, aki felsorolta az elmúlt időszak óvodai és bölcsődei fejlesztéseit.


– Sopron megérdemli a sok állami támogatást – mondta Soltész Miklós, aki hozzátette, fontos, hogy a mai világban is megfelelő példaképeket és mintákat lássanak a gyermekek.

A beszédek után dr. Veres András püspök megáldotta az új óvodát és bölcsődét, majd a felszólalók a gyerekek segítségével vágták át a nemzeti színű szalagot. A legkisebbek azonnal ki is próbálták a játékokat. 


Az új épületben két 22 fős óvodai és két 14 fős bölcsődei terem, két tornaterem, valamint egy logopédiai fejlesztőszoba is található. Külön játszóudvarokat alakítottak ki a bölcsiseknek és az óvodásoknak. Az egyházi tulajdonban lévő intézmény Jézus nagyanyjáról, Szent Annáról kapta a nevét. Itt már 250 éve is gondoztak gyerekeket: a Voss-árvaház ugyanis 1772-ben fogadta az első rászorulókat. Most ezt az épületet újították fel, illetve alakították át állami támogatásból. Az építkezésről korábban már beszámoltunk újságunk oldalain (Árvaházból bölcsőde, Soproni Téma, 2022. február 16.). 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek