Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Első vidéki légiparádé
Egy Svédországban 2013-ban gyártott Bléroit 11 replika – ilyen géppel repült Sopron fölött Montigny gróf

Sopronban emelkedett a magasba a francia gróf

Első vidéki légiparádé

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

A vidéki városok közül először Sopronban szállt fel monoplán a levegőbe. A mai Lófuttató út helyén álló egykori lóversenypályán 1910 pünkösdvasárnapján a francia Montigny gróf kétszer is a levegőbe emelkedett.

1909. október 17-én Magyarország területén, nevezetesen Budapesten első ízben szállt fel monoplánján „a légűrbe a levegő Napóleonja”, Louis Blériot – adta hírül a korabeli sajtó. Blériot néhány hónappal ezt megelőzően repülte át 36 perc alatt a La Manche-csatornát. Kísérletét már hetekkel a kitűzött időpont előtt nagy érdeklődés kísérte, ahogy az egyik tudósító fogalmazott: „A világhírű szárnyas ember jötte annyira felcsigázta az ország közönségének képzelő tehetségét, hogy valóban csak az ágyhoz lánczolt beteg ember maradt a vaczkában és minden épkézláb ember sietett ki a Rákosmezőre, hogy tulajdon szemével meggyőződjék a világ nyolcadik csodájáról, a repülő emberről.”. Háromszázezer (!) ember nézte szótlanul, vagy lengette a kalapját ezen az októberi vasárnapon.


Néhány hónappal később, 1910 pünkösdvasárnapján az első vidéki repülés is megtörtént, mégpedig éppen Sopronban, a mai Lófuttató út helyén lévő egykori lóversenypályán, ahol – mint korábban erről hírt is adtunk – a híres csodaló, Kincsem is több alkalommal rajthoz állt. A Soproni Napló tudósítója szerint mintegy huszonöt–harminc ezer ember, köztük Henriette királyi hercegasszony és férje, Hohenlohe herceg várta kíváncsian Louis Blériot-t és az ő saját gyártású monoplánjának a levegőbe emelkedését. Blériot helyett azonban Montigny gróf érkezett Sopronba, aki „teljes aviatikus dresszben, szürke főkötőszerű sapkával a fején felugrott ülőhelyére, Castello mérnök megindította a motort és elsietett a gép elől, amely furcsa, recsegő, fülsértő kattogással megindult néhány méternyire a földön. A turbina egyre őrültebben forgott, óriási szelet csapva a gép körül, majd felemelkedett a karcsú teste és szépen, méltóságteljesen emelkedett magasabbra. Kétszer keringett a pálya körül, és több mint hárompercnyi túra után leereszkedett.”.

A fiatal francia gróf miután falatozott és megnézte a SFAC – Kicker Wien futballmérkőzést, melyen 1:0-ra nyert a soproni csapat, még egyszer a levegőbe emelkedett, amikor is a hatperces légi útja során még a kurucdombi „ingyen közönség” felé is tett egy kört.


„Azzal a felemelő tudattal távozott mindenki, hogy habár a kezdetén vagyunk is, de a lehetetlenség immár a hátunk mögött van.” – zárta tudósítását az egykori kolléga. Valóban, nem egészen hat évtizednek kellett eltelni, hogy Neil Armstrong személyében az első ember Holdra lépjen…

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.