Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Előrelátó fejlesztések
A Soproni Szakképzési Centrum Ferenczy utcai kollégiuma is megújult: a nyílászárókat cserélték, a tetőre napelemek kerültek.

Milliárdok az intézmények energetikai korszerűsítésére

Előrelátó fejlesztések

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Miközben Európa retteg az előttünk álló és a jövő évi téltől, nem árt felidézni, hogy városunkban az elmúlt időszakban milyen jelentős energetikai fejlesztések valósultak meg.

Sopron is azok közé a települések közé tartozik, amelyek takarékossági intézkedések sorát hozták (hozzák) meg, annak érdekében, hogy működőképes maradjon a város. Az energiafogyasztás csökkentése ebben az orosz–ukrán háború okozta (válság-)helyzetben mindannyiunk érdeke. Nem csupán otthonainkban, de a közintézményekben is. Sopron abban a kedvező helyzetben van, hogy az elmúlt években, amikor még sejtéseink sem voltak egy kiszélesedő háborúról és az uniós szankciós intézkedésekről, számos intézményt korszerűsítettek. Elsősorban bölcsődéket, óvodákat, iskolákat és kollégiumokat újítottak fel annak érdekében, hogy csökkenjen energiafelhasználásuk. Volt, ahol a homlokzatok és a födémek hőszigetelését oldották meg a nyílászárók cseréjével (vagy külön-külön), máshol a fűtést korszerűsítették a megújuló energiaforrások hasznosításával, így csökkentve nemcsak a felhasznált energiát és a költségeket, de az üvegházhatású gázok kibocsátását is.


A modernizált intézmények sorát vizsgálva kiderül, Sopron az intézményhálózat fejlesztésével előre gondolkodott. Sikeres pályázatok sora tette lehetővé, hogy megújuljon az intézmények energetikai rendszere a hőszigeteléstől a radiátorok cseréjéig. Az elmúlt években több mint 2,5 milliárd forintot fordíthattak korszerűsítésre.


Energetikai fejlesztések valósultak meg a Bánfalvi Óvoda Ady Endre utcai panelépületében, a Trefort Téri Óvoda Kék Tagóvodájában, a Hermann Alice Óvoda István bíró utcai épületében, a Százszorszép Bölcsődében, a Gárdonyi Géza Általános Iskolában, a Fenyő téri Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskolában, a Kozmutza Flóra-iskolában, a Petőfi-, a Lackner-iskolában és a Deák Téri Általános Iskolában is.


Korszerűsítették a Soproni Szakképzési Centrum Ferenczy János utcai kollégiumát, a Vas- és Villamosipari Technikumot, valamint a Handler Nándor Szakképző Iskolát. 

Kapcsolódó cikkek