Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Dr. Parragh Lászlót választották 2017-ben Sopron díszpolgárává

Elismert gazdaságpolitikus

| Munkatársunktól | Városi hírek

Sopronban a hűség napján adják át a város legrangosabb kitüntetéseit. 2017-ben a díszpolgári címet dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke vette át.

Dr. Parragh László 1962-ben született Undon. Középiskolai tanulmányait Sopronban, a Széchenyi István Gimnáziumban végezte. Erre és Sopron vármegyeiségére a mai napig büszke. Vallja: máig hat rá a hűség városának szellemisége. Jogi diplomáját a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte. Angolul, németül és oroszul beszél. 27 évesen, a rendszerváltás évében hozta létre első sikeres, önálló vállalkozását.


A Gyáriparosok Országos Szövetsége igen fiatalon, 33 évesen alelnökké választotta. Tagja volt 1998 és 2002 között az első Orbán kormány 12 fős közvetlen gazdasági tanácsadó testületének, a kormánnyal azóta is töretlen jó kapcsolatot sikerült fenntartania. Ennek a jó együttműködésnek köszönhetően mára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a kormány egyik legfontosabb stratégiai partnere.

Az elnökké választása óta eltelt 17 évben stabilizálta a kamarai feladatrendszert, országosan elismert vállalkozóként és gazdasági tanácsadóként nem véletlen, hogy 2016-ban ötödször is megválasztották a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökévé. 2017 márciusától a magyar kormány mellett működő tanácsadó testület, a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja.

Dr. Parragh László Fotó: Pluzsik Tamás
Elismertsége „nem ismer határokat”, tagja a World Chambers Federation (WCF) irányító testületének, illetve 2005–2008 között az International Chamber of Commerce (ICC) ügyvezető elnökségének. 2005-ben Magyar Gazdaságért Díjat kapott, 2009-ben két felsőoktatási intézmény, a Budapesti Gazdasági Főiskola, illetve a Nyugat-magyarországi Egyetem is címzetes főiskolai docenssé választotta. Két könyvet jegyez társszerzőként, a 2008-ban megjelent „Túl az idők jelein” és 2015-ben a „Magyarország a változó világban” címűt.


Nagy szerepe van a mostani kormány újszerű gazdaságpolitikájának kialakításában. A jelenlegi magyar gazdaság egyik kiemelkedő alakja, formálója. Munkája mellett mindig szakít időt arra, hogy Győr–Moson–Sopron megyét képviselje, szem előtt tartsa és érvényesítse a város érdekeit. Sopronnal töretlen a kapcsolata. Mindig figyelemmel kíséri a soproni eseményeket, részt vesz az új vállalkozások ünnepélyes avató ünnepségein. A városi iparkamarával közösen jelentős részt vállal a társadalmi eseményekben.

Kapcsolódó cikkek