Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Elismerés Nagy Lászlónak
Nagy László faszobrász a Dr. Kovács Pál díjjal

Elismerés Nagy Lászlónak

| P. Horváth László | Városi hírek

A megye kultúrájáért és hagyományőrzésért díjjal tüntették ki a Nagycenken élő Nagy László faszobrászt. A mester több alkotása látható Sopronban, ő készítette el többek között fából a város címerét, illetve Páneurópai Piknik Emlékparkba kopjafát is faragott.

A megyei önkormányzat a közelmúltban a kultúra és hagyományőrzés területén végzett kiemelkedő tevékenységéért Dr. Kovács Pál díjat adományozott Nagy Lászlónak. 

– Nagy büszkeség számomra, hogy a megye legrangosabb díjával ismerték el a több mint ötven éve tartó munkásságomat – mondta lapunknak Nagy László. – A rangomat a munkáim adják, nem vagyok általuk se több, se kevesebb. Remélem, az alkotásaim azt sugározzák, hogy a szépre és a jóra törekszem, megelégedett és boldog ember vagyok. Mindennek az alapja a megértő és biztos családi háttér. Ahogy mi a gyermekeinkben tovább élünk, úgy talán az általam létrehozott alkotások mesélnek rólam, amikor nem leszek ebben a világban. Szeretném a megszerzett tudást minél több érdeklődő embernek átadni, és tenni azért, hogy ez a szakma fennmaradjon.

A faszobrászmester az utolsó mohikánok egyike, a reneszánsz kastélyokban, barokk templomokban megtalálható míves díszítőelemek formáit alkalmazza művészetében. Munkái közül több is látható Sopronban. Készített díszítőelemeket éttermek, cukrászdák számára, de megalkotta a város címerét, illetve kiállított az őszi tárlaton, valamint az Erdészeti Múzeumban is. Az egyik kopjafája a Páneurópai Piknik Emlékparkban található, de a németországi Niederfüllbach község részére a páneurópai piknik emlékére készült kopjafa másolatát is Nagy László készítette.

A fél évszázados munkásságáról szóló életmű-kiállításról lapunkban is beszámoltunk (Soproni Téma, 2017. szeptember 27., Tisztaság, harmónia, egyensúly). – Ezen az alkalmon bemutathattam, hogy a jó kedvvel, teljes odaadással, szívvel és lélekkel végzett munka milyen eredményeket szül. Amikor alkotok, számomra megáll az idő: ilyenkor csak én létezem és a fa.

Kapcsolódó cikkek