Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Elhunyt Kovács Sándor karnagy
Kovács Sándor. Fotó: Pluzsik Tamás

Elhunyt Kovács Sándor karnagy

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Életének 94. évében elhunyt a Sopron Kultúrájáért-, valamint Civitas Fidelissima-díjas Kovács Sándor karnagy, nyugalmazott tanszékvezető főiskolai tanár, a Zeneiskola egykori igazgatója.

– Boldog vagyok, hogy életem több mint kilenc évtizedének nagy részét Sopronban élhettem le. Erről az jut eszembe, hogy vajon hányszor írták le és váltották át a boldogság szó csodás jelentését hangokra a zeneszerzők? Bizonyára sokszor. Én Sopronban mindenesetre megtaláltam a boldogság ízét, és azt tehetségemhez mérten mindig igyekeztem is továbbadni – mondotta utolsó interjúi egyikében. – Hogy magam mit tettem hozzá Sopron zenei életéhez? Ezt majd az utókor fogja eldönteni, én csak reménykedhetem, hogy például a Liszt Ferenc Női Karral talán hozzájárultunk határainkon belül és azon túl is Sopron zenei hírnevének öregbítéséhez. 

– Feledhetetlen órákat élhettünk át az óvónőképzőben Sándor bácsi legendás 7-es termében. Mindmáig a fülemben csengenek a dallamok, a hangulatot színező, szorongást oldó akkordok, ahogy zseniális színészi alakításokkal fűszerezve odaült a zongorához – emlékezett rá egy tanítványa. – December 16-án volt a születésnapja, csakúgy mint Beethovennek és Kodálynak. „Ugye, ez nem véletlen?” – kérdezett vissza hamiskás mosollyal Sanyi bácsi, amikor erre emlékeztették őt.

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.