Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Elhunyt Kovács Sándor karnagy
Kovács Sándor. Fotó: Pluzsik Tamás

Elhunyt Kovács Sándor karnagy

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Életének 94. évében elhunyt a Sopron Kultúrájáért-, valamint Civitas Fidelissima-díjas Kovács Sándor karnagy, nyugalmazott tanszékvezető főiskolai tanár, a Zeneiskola egykori igazgatója.

– Boldog vagyok, hogy életem több mint kilenc évtizedének nagy részét Sopronban élhettem le. Erről az jut eszembe, hogy vajon hányszor írták le és váltották át a boldogság szó csodás jelentését hangokra a zeneszerzők? Bizonyára sokszor. Én Sopronban mindenesetre megtaláltam a boldogság ízét, és azt tehetségemhez mérten mindig igyekeztem is továbbadni – mondotta utolsó interjúi egyikében. – Hogy magam mit tettem hozzá Sopron zenei életéhez? Ezt majd az utókor fogja eldönteni, én csak reménykedhetem, hogy például a Liszt Ferenc Női Karral talán hozzájárultunk határainkon belül és azon túl is Sopron zenei hírnevének öregbítéséhez. 

– Feledhetetlen órákat élhettünk át az óvónőképzőben Sándor bácsi legendás 7-es termében. Mindmáig a fülemben csengenek a dallamok, a hangulatot színező, szorongást oldó akkordok, ahogy zseniális színészi alakításokkal fűszerezve odaült a zongorához – emlékezett rá egy tanítványa. – December 16-án volt a születésnapja, csakúgy mint Beethovennek és Kodálynak. „Ugye, ez nem véletlen?” – kérdezett vissza hamiskás mosollyal Sanyi bácsi, amikor erre emlékeztették őt.

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”