Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Életmentő újdonság
A mentők napján minden évben bemutatják a soproni szakemberek a munkájukat, amelyet segíthet az új, ÉletMentő nevű mobilapplikáció is Fotó: Soproni Téma-archívum és MTI – Bruzák Noémi

Az alkalmazás mutatja a segítséget kérő pontos helyét is

Életmentő újdonság

| P. Horváth László | Városi hírek

Új mobilapplikáció segíti a mentők munkáját ősztől, az ÉletMentő elnevezésű alkalmazásba lementhetjük személyes adatainkat, gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a segélyhívást.

Az okostelefonokra letölthető applikáció nagyban megkönnyíti a mentők munkáját, hiszen az előre feltöltött fontosabb egészségügyi adatokat (vércsoport, cukorbetegség, életkor, gyógyszerérzékenység) a diszpécserközpont azonnal látni fogja. Ezen kívül az ingyenes applikáció elsősegélynyújtáshoz szükséges információkat is tartalmaz, de a programozók tervei szerint látható lesz rajta a bajba jutotthoz legközelebb eső sürgősségi ellátóhely, patika és gyermek sürgősségi osztály is. A rendszer a segítséget kérő pontos helyét is meghatározza, de jelzi azt is, ha telefonja lemerülőben van, így a mentődiszpécser nem fog hívást kezdeményezni.

A magyar applikációval Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban is lehet segítséget hívni, és olyan egyértelmű ikonokat tartalmaz, amelyek segítenek a diszpécsernek megérteni a problémát például abban az esetben, ha a mentést kérő nem tud beszélni.

– A fejlesztés a soproni mentők munkáját is megkönnyíti, hiszen a beérkezett adatokat a mentésben részt vevők is megkapják. Így menet közben még jobban fel lehet készülni a bajba jutott ellátására – mondta Bujtás József, a soproni mentőállomás vezetője. – Minden egyes segítség, plusz információ hasznos, hiszen évente mintegy hatezer esethez vonulunk. Ez napi tizenhat hívást jelent. Az autóink összességében, ugyancsak éves viszonylatban több mint százezer kilométert tesznek meg. 

Így használható: Az alkalmazás mind Android, mind iOS rendszeren elérhető, és minden mobilhálózaton működik. Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban eddig egymillióan töltötték le az életmentő applikációt, és harmincezer segélyhívás érkezett ezen keresztül.

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.