Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Életmentő metszés
A belvárosi gesztenyefa metszése egy teljes napig tartott Fotó: Griechisch Tamás

A nyári vihar megtépázta a Liszt-központ előtti fát

Életmentő metszés

| P. Horváth László | Városi hírek

Akár még több évtizedig is élhet a Liszt-központ előtt az a fehér vadgesztenyefa, amelyen az elszáradt ágakat szakszerűen visszametszették.

Évtizedek óta ad hűs árnyat a Liszt-központ előtt álló fehér vadgesztenye, a lombok alatt kialakított teraszra pedig mind többen ülnek ki. A közelmúlt erős széllökései, viharai azonban egy nem várt problémát hoztak fel: a leszakadó ágak miatt veszélyes volt a fa alatt tartózkodni. Erre külön fel is hívták az arra járók figyelmét.

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. a helyzet orvoslására egy szakértőt kért fel.

– Kettős feladatot kaptunk – mondta el lapunknak dr. Puskás Lajos, a Park-erdő Kft. vezetője. – Egyrészt megvizsgáltuk a fát, másrészt megoldási javaslatot dolgoztunk ki. Arra jutottunk, hogy a nagy száraz ágak levágása mellett a csonkolás is elengedhetetlen. Az ultrahangos elemzés azonban azt mutatta ki, hogy a törzs teljesen ép, betegséget vagy erre utaló nyomokat nem találtunk.

Mint megtudtuk, másfél évtizeddel ezelőtt történt a gesztenyefa körül egy nagyobb földfeltöltés. A szakember szerint ezt általában nehezen viselik a fák. Most szerencsére erről nincs szó, a gyökérzet viszonylag ép és egyben van.

– A szakszerű beavatkozással elérhetjük azt, hogy a gesztenyefa akár még több évtizedig is tovább élhet – zárta dr. Puskás Lajos. – Ehhez az is kell, hogy kétévente megvizsgáljuk a fát, és szükség szerint elvégezzük az ághelyek kitisztítását, ápolását.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek