Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Életmentő mammográfiás szűrés
– Az a tendencia országosan és Sopronban is, hogy a behívott hölgyek 30 százaléka vesz részt mammográfiás szűrésen – mondta dr. Hoffer Krisztina, a Soproni Gyógyközpont Röntgen- és Izotópdiagnosztikai Osztályának osztályvezető főorvosa. Fotó: Filep István

Fontos, hogy már 20 éves kortól havonta végezzenek a hölgyek emlőönvizsgálatot!

Életmentő mammográfiás szűrés

| Huszár Judit | Városi hírek

Körülbelül 2000 nő – ennyien halnak meg rosszindulatú emlőrák miatt évente (!) Magyarországon. A szűrővizsgálatokra még mindig kevesen mennek el, pedig az időben felfedezett rosszindulatú daganat jó eséllyel gyógyítható. A Soproni Gyógyközpontban októberben szűrőkampányt indítottak.

Október az emlőrák elleni küzdelem hónapja, sokan kitűzik ilyenkor a rózsaszín szalagot. Fontos is a figyelemfelhívás, hiszen a magyar nők körében az emlőrák a leggyakoribb rosszindulatú daganat. Magyarországon évente 5–7 ezer új esetet diagnosztizálnak. A daganat okozta halálozásban a nők esetében a 3. helyen áll, 2000 nőt veszítünk el emiatt évente.

– Évek óta az a tendencia országosan és Sopronban is, hogy a behívott hölgyek körülbelül 30 százaléka vesz részt mammográfiás szűrésen – tájékoztatott dr. Hoffer Krisztina, a Soproni Gyógyközpont Röntgen- és Izotópdiagnosztikai Osztályának osztályvezető főorvosa. – Ez azért elkeserítő, mert a szűrés szó szerint életmentő lehet. Ha az érintettek 70 százaléka részt venne a szűrésen, akkor 10 éves távlatban 30 százalékkal csökkenthető lenne az emlőrák okozta halálozás, vagyis körülbelül 700 nő életét meg tudnánk menteni minden évben.

Emlőszűrésre a 45–65 év közötti nőket hívják be kétévente. Az ÁNTSZ-től kapott lista alapján küldik ki az értesítéseket. A kórház diagnosztikai tömbjében található mammográfiás laborban fogadják az időpontra érkezőket – itt először adategyeztetés és rövid kórelőzmény-felvétel történik. Az esetleges panaszok, korábbi emlővel kapcsolatos műtétek mellett fontos tudni azt is, hogy a családban előfordult-e emlőrákos megbetegedés. A tapintásos vizsgálat után mindkét emlőről két-két felvételt készítenek, amelyeket egymástól függetlenül két, az emlővizsgálatokban jártas radiológus értékel. A leletezés két héten belül megtörténik. Akinél nem találnak semmilyen problémát, az nem kap értesítést, akinél viszont valamilyen elváltozást fedeznek fel, azt visszahívják kiegészítő vizsgálatokra.


– Ettől sem kell azonnal kétségbe esni – folytatta dr. Hoffer Krisztina –, ez nem jelenti azt, hogy az illető rákos. Idén 161 hölgyet hívtunk vissza (ez a megjelentek körülbelül 10 százaléka) szűrés után, közülük 10-nél találtunk rosszindulatú daganatot. Fontos elmondani, hogy az emlőrák korai stádiumban nem okoz panaszokat, nem fáj. Ha valaki csomót tapint az emlőjében vagy a hónaljában, az emlőbőrén elváltozásokat tapasztal, az emlőbimbó váladékozik, behúzódik, akkor ne várjon a következő szűrésig, hanem keresse fel háziorvosát vagy nőgyógyászát!

A soproni kórház mammográfiás részlege nemcsak szűrőcentrumként működik, hanem klinikai mammográfiás vizsgálatokat is végeznek itt. A panaszos hölgyeket ide utalja be a háziorvos, a nőgyógyász vagy a sebész. Ilyenkor komplex emlővizsgálat következik, ami mammográfiából, ultrahangból, ezek kombinációjából, valamint szükség esetén biopsziás mintavételből áll, de az emlő MR-vizsgálatára is lehetőség van. Ha valakinél rosszindulatú elváltozást találnak, akkor onko­team (melyben jelen van radiológus, onkológus, patológus, sebész) dönt a személyre szabott terápiáról.

– A daganat típusa, stádiuma és az egyéni adottságok határozzák meg a kezelést – folytatta a főorvos. – Radikális, emlőeltávolító műtéteket csak a legszükségesebb esetben végzünk. A terápia három lábon áll: a műtét mellett szükség esetén sugárkezelést, gyógyszeres terápiát (hormonkezelés, kemoterápia) alkalmazunk.

A szakember szerint a rendszeres szűrés mellett fontos, hogy már 20 éves kortól havonta végezzenek a hölgyek önvizsgálatot. Így jobban megismerik a saját emlőjüket, és könnyebben észreveszik a kisebb elváltozásokat. Célszerű a nőgyógyászt is megkérni, hogy a méhnyakrákszűréskor végezze el az emlők tapintásos vizsgálatát.

Életmentő szűrés: Októberben minden pénteken és 15-én, szombaton emlőszűrésre hívják a 45–65 év közötti hölgyeket a Soproni Gyógyközpontba. Azokat várják, akiknél az elmúlt két évben nem történt mammográfiás vizsgálat. Ezeken a napokon behívó levél és időpont-egyeztetés nélkül lehet menni mammográfiára. A 40–45 év közötti korosztály és a 65 év felettiek háziorvosi beutalóval vehetnek részt a vizsgálaton.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.