Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Életmentő készülék
Bujtás József, a mentőállomás vezetője, valamint Lükő Péter, az Együtt az Életért, Sopronért Mentőalapítvány titkára az új, életmentő készülékkel Fotó: Griechisch Tamás

Dr. Lórántfy Mária: a város fontosnak tartja a mentők munkáját

Életmentő készülék

| P. Horváth László | Városi hírek

Egy mellkaskompressziós gépet kapott a soproni mentőállomás az Együtt az Életért, Sopronért Mentőalapítvány, valamint az Országos Mentőszolgálat alapítványának köszönhetően. Így már kettő esetkocsi is rendelkezik ezekkel az életmentő készülékekkel.

– Az elmúlt hónapokban több jelentős fejlesztés is történt a soproni mentőállomáson – mondta a múlt pénteki eszközátadó ünnepségen Lükő Péter, a Együtt az Életért, Sopronért Mentőalapítvány titkára. – Tavaly novemberben állt szolgálatba egy mentőorvosi kocsi, most pedig egy 4,7 millió forint értékű mellkaskompressziós gépet adhatunk át. Három éve már sikerült egy hasonló berendezést beszereznünk, ennek a kollégák nagy hasznát veszik az életmentésnél. (A mentőautó éppen a sajtóesemény megkezdésekor vonult egy esethez).

Dr. Lórántfy Mária, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetének vezetője kiemelte: az új készülék egy ember munkáját váltja ki. A gép a bajbajutott, például szívinfarktust kapott ember mellkasát ütemesen nyomja. Így mindaddig fenntartható a vérkeringés, amíg kórházba nem érnek. – Sopronba mindig öröm jönni, hiszen itt többségében pozitív dolgok történnek – tette hozzá. – Az állomás gépjárműparkjának átlagéletkora az országban az egyik legfiatalabb. Az eszközök fejlesztése is folyamatos, érezzük, hogy a város fontosnak tartja a mentők munkáját.

– Sopron város nevében is köszönöm az önzetlen emberek felajánlását – hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián polgármester. – Ez a fejlesztés is nagymértékben hozzájárul Sopron és környéke mentésbiztonságához. Az Együtt az Életért, Sopronért Mentőalapítvány mindig azt nézi, hogy hol lehetne segíteni és tesz is ezért. Ez a fajta civil szemlélet példaértékű. Az alapítvány 2002 óta, amióta az adó egy százalékét fel lehet ajánlani, negyvenöt millió forintot fordított a mentőállomás fejlesztésére, eszközbeszerzésre. Ez is példaértékű.

Az eszközátadáson részt vett Bujtás József, a mentőállomás vezetője, valamint megjelentek a szabadnapos mentődolgozók is.

Új vezető: Távozott posztjáról Nyitrai Péterné, az Együtt az Életért, Sopronért Mentőalapítvány elnöke, ezentúl mint elnökségi tag segíti a szervezet munkáját. Az alapítvány új vezetője Bokán Jenőné lett.

Kapcsolódó cikkek