Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Életmentő képalkotó eljárások
– A radiológia óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben, az új gépeket meg kell ismerni, meg kell tanulni a használatukat, fontos, hogy az ismereteinket egymással megosszuk – nyilatkozta lapunknak prof. dr. Baranyai Tibor főorvos. Fotó: Filep István

Dr. Baranyai Tibor: Gyors, pontos diagnózis nélkül nincs hatékony, eredményes gyógyítás

Életmentő képalkotó eljárások

| Huszár Judit | Városi hírek

Fontos jubileumra: a 30. Soproni Ultrahang Napok megrendezésére készülnek a radiológusok. Városunk 1985 óta a helyszíne a rangos szakmai eseménynek, amelynek főszervezője a kezdetek óta prof. dr. Baranyai Tibor.

– Hogy emlékszik a kezdetekre, főorvos úr? Ön szervezte már az első ultrahangnapokat is…

– 1985 júliusában lettem a soproni kórház radiológia osztályának osztályvezető főorvosa. Nem vártam sokáig, szeptemberben tartottuk az első ultrahangnapokat. A debreceni klinikáról érkeztem, ahol már nagy rutint szereztünk a tudományos konferenciák lebonyolításában. Azt gondoltam, hogy ezt folytatni kell Sopronban is.


– Miért olyan lényeges ez a rendezvény?

– Azért, mert itt találkoznak egyrészt a szakma képviselői, másrészt bemutatjuk a legfontosabb technikai újdonságokat. A radiológia óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben, az új gépeket meg kell ismerni, meg kell tanulni a használatukat, fontos, hogy az ismereteinket egymással megosszuk. A rendezvényen nemcsak az elismert szakemberek adnak elő, hanem a fiatalok is bemutatják az érdekes eseteiket, de rendszeresen hívunk külföldi vendégeket is. Minden magyar orvosi egyetemről érkeznek előadók, valamint a radiológusok társasága is jelen van. Évente átlagosan 4–600 embert fogadunk. Már összeállt az idei program, szeptember 29-én kurzust tartunk a tüdő megbetegedéseinek kimutatásáról, 30-án reggel köszöntjük a résztvevőket a Hotel Lövérben, majd áttekintjük az utóbbi 30 évben tapasztalható fejlődést az ultrahang, a CT, MR és PET-CT, PET-MR vonatkozásában. Természetesen a rendezvényen rangos kulturális programokkal is készülünk, idén például fellép Palya Bea és a nyíregyházi Cantemus Énekkar a gyöngyűen megújult Szent Mihály-templomban.


– Lehet, furcsán hangzik a kérdés, de Sopron profitál ebből a rendezvényből?

– Természetesen. Többször részt vettek a programon a magyar ágazati minisztérium szakpolitikusai, de osztrák szakemberek is. Például a kórház főépületének az építésére is itt bólintottak rá még 1990-ben az akkori döntéshozók. Sopronban óriási fejlődésen ment keresztül a szakterületünk: ’86-ban szereztük be az első profi mammográfiás eszközt és ultrahang-berendezést, ’88-ban az első CT-t, ’94-re pedig, amikor elkészült a főépület, megérkezett az MR-készülék is. Ez volt a megyében az első ilyen berendezés.

– Nagy a képalkotó eljárások jelentősége a mai gyógyításban?

– Óriási, hiszen gyors, pontos diagnózis nélkül nincs hatékony, eredményes gyógyítás. A terápia során is fontos, hogy kövessük a beteg állapotát, hiszen így tudja a leghatékonyabb kezelést kapni. Ma már a biológiai szintű elváltozásokat tudjuk kimutatni, és azok jellege is pontosan megállapítható. Olyan hatalmas a tudásanyag, hogy már a szakmán belül is specializációra van szükség. Nagyon lényegesnek tartom még a konzultációt az orvos kollégákkal, a mienk egy teammunka. És ami szintén megkerülhetetlen: oda kell figyelnünk és hatékonyan kommunikálni a betegekkel. Hiszen az ő életükről van szó, ők a leglényegesebbek.

Prof. dr. Baranyai Tibor főorvos, címzetes egyetemi tanár, az orvostudományok kandidátusa: 1969-ben a Debreceni Orvostudományi Egyetemen diplomázott, majd 1980-ban radiológiából tett szakvizsgát, később egészségügyi menedzsment szakértő képesítést is szerzett. A Magyar Radiológusok Társaságának korábbi elnöke. A Soproni Gyógyközpont röntgen- és izotópdiagnosztikai osztályának főorvosa, szakmai vezetője. 1990-től 1995-ig, valamint 2002-től 2012-ig volt a kórház főigazgatója. 

Kapcsolódó cikkek