Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Élet és érték

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

„A terrorcselekmények jelentős része (ha nem is mind) vallási eredetű, nyílt támadás az európai értékek, a kereszténység, az európai életmód ellen. Azok ellen is, akik nem vallásosak…”

Európa elkésett. Tétlenül és tehetetlenül nézi, hogy ártatlan polgárait gyilkolják meg, hogy lakói sok helyen rettegésben éljenek. Hiába az egyre fokozódó nyomás a kormányokon, nem tesznek semmi érdemlegeset, csak minden egyes erőszakos cselekmény után fogadkoznak, hogy majd…, de aztán újból a semmittevés mocsarába süllyednek. Így van ez Franciaországban is, ahol újabb barbár gyilkos iszlamista támadás oltotta ki három ember életét, ezúttal ismét Nizzában. Előtte Párizs környékén fejeztek le egy középiskolai történelemtanárt, és talán emlékeznek még 2016-ra, amikor ugyancsak Nizzában, a tengerparti sétányon hajtott a tömegbe teherautóval egy ugyancsak iszlamista merénylő. Az áldozatok száma meghaladta a nyolcvanat, közöttük sok külföldi is volt. De ez sem volt előzmény nélküli, hiszen egy évvel korábban Párizsban követtek el merényletet. Franciaország azonban nincs egyedül. Kérem, idézzék fel emlékeikben, hogy melyik országban, hol és mikor, milyen támadás történt! Legutóbb például Bécsben követelt áldozatokat az újra és újra felbukkanó, és szélesedő terror. Vannak, akik már háborúról beszélnek, egy újfajta háborúról, amelyben mi, európaiak kiszolgáltatottak vagyunk.

A terrorcselekmények jelentős része (ha nem is mind) vallási eredetű, nyílt támadás az európai értékek, a kereszténység, az európai életmód ellen. Azok ellen is, akik nem vallásosak, hiszen mindannyiunk életét a zsidó–keresztény kultúrkör határozza meg, akarva-akaratlanul is. Hogy merre is tartunk, illetve tart Nyugat-Európa, azt jól jelzi, hogy sok helyen leveszik a kereszteket, mert sérti a bevándorlók vallási meggyőződését, hogy a hírek szerint lesz olyan város, ahol nem állítanak karácsonyfát, vagy előfordulhat, hogy Firenzében letakarják a Dávid szobrot (a köztéren álló másolatát), mert a bevándorlók szeméremsértőnek tartják. Ezek persze csak kiragadott példák, de jelzik, hogy mi vár ránk a jövőben, ha továbbra is szemlélői leszünk a történéseknek. Valamit tenni kell(ene), s nemcsak asszisztálni a már nap mint nap jelenlévő terrorizmusnak, s a gátlástalan, tiltott migrációnak.

Értem én, hogy jobb életre vágynak azok, akik otthagyják otthonukat, de nem az a megoldás, hogy útra keljenek, s elvegyék másokét, kihasználják a viszonylagos európai jólétet, majd erőszakosan – akár gyilkosságok árán is – elterjesszék saját vallásukat, meggyalázva a mi értékeinket. A józan ész azt diktálja, hogy ennek véget kell vetni, még akkor is, ha nem mindegyikük terrorista, ha közülük sokan talán hálásak is, hogy befogadják őket. Több százezer embert vagy akár milliókat nem lehet áttelepíteni, mert abba a gazdag befogadó államok is tönkremennek. Ezért is teljesen elfogadható és támogatható a magyar kormány következetes migrációs politikája, miszerint mi döntjük el, hogy kivel élünk, s hogy a gazdasági és szociális problémákat a kibocsájtó országokban kell megoldani. Ez lenne az igazi szolidaritás, s mi erre készen állunk. Magyarországon szerencsére nem kell tartanunk az iszlamista terrortól, de Nyugat-Európának még sokáig szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy polgárai kiszolgáltatottak. Közeledik a karácsony, s félő, hogy újabb merényletek lesznek az ünnepi időszakban. Ideje lenne felébredni már, s kitörölni még az emlékezetünkből is, hogy bármi is felülírhatja a mi európai életünket és értékrendünket, hogy bármilyen más értékrend nevében követhessenek el velünk szemben szellemi terrort, de akár gyilkosságokat is. 

Kapcsolódó cikkek

Az M85-ös története

Az M85-ös története

2020. 12. 23. | Munkatársunktól

Több évtizedes álom valósult meg az M85-ös Sopron és Csorna közötti szakaszának elkészültével, mert így már Győrig autóúton utazhatunk, elérve az országos hálózatot. A munkálatok folytatódnak a Sopron-kelet-csomóponttól az országhatárig.