Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Elektronikus adatbázisban az egészségügyi leletek

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Minden magyar biztosítottnak az utóbbi egy évben keletkezett egészségügyi dokumentációját tárolja az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) használata 2017. november elseje óta kötelező a háziorvosok, járóbeteg-szakrendelők, kórházak és gyógyszertárak számára. Ez az országos rendszer lehetőséget nyújt a betegek egészségügyi ellátásának nyomon követésére. – Az Európai Unióban is egyedülálló EESZT értelme az, hogy a beteg ellátási dokumentációját, vizsgálati eredményeit a kezelőorvos bármikor megtekinthesse a felírt és kiváltott vagy ki nem váltott receptjeivel együtt – mondta dr. Molnár Sándor PhD, a Soproni Gyógyközpont megbízott orvosigazgatója. Az EESZT jelenleg a magyarországi közfinanszírozású egészségügyi szolgáltatók informatikai rendszereiben keletkezett adatokat tárolja egy új, közös adatbázisban. Minden ellátási esemény, vizsgálat, beutaló, képalkotó diagnosztikai és szövettani lelet, recept megjelenik benne. Az orvos így gyorsabban és pontosabban tájékozódhat az ország bármely intézményében keletkezett előzményekről, mintha a papír alapú dokumentációra vagy a beteg emlékezetére alapozna. – További előny, hogy a rendszer tárolja a beteg összes létfontosságú adatát, például allergiákat, gyógyszerérzékenységet, krónikus betegségeket, aktuális gyógyszerezést, így ezek segítséget nyújthatnak egy sürgős orvosi beavatkozáskor.  

A rendszer sajátossága, hogy mivel a patikák is csatlakoznak hozzá, az e-receptnek köszönhetően már a személyi igazolványunkkal is kiválthatjuk a felírt gyógyszereket. – A receptre nyomtatott „felírási igazolás” birtokában a hozzátartozó is kiválthatja a gyógyszert. Saját névre szóló gyógyszernél nem szükséges a felírási igazolás sem, az e-személyivel vagy taj-kártyával és hagyományos személyi igazolvánnyal történő azonosítást követően a receptet le tudja kérdezni a gyógyszerkiadó személyzet – zárta az orvosigazgató.

Kapcsolódó cikkek