Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Él nemzet e hazán…”
A Barátság parkban tartották a városi megemlékezést a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Fotó: Filep István

Megemlékezés a Barátság parkban

„Él nemzet e hazán…”

| Huszár Judit | Városi hírek

– Sopronban különösen nagy szívdobbanással emlékezünk a nemzeti sorstragédiára – mondta a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott rendezvényen dr. Farkas Ciprián polgármester.

A nemzeti összetartozás napján, június 4-én az 1920-as trianoni békediktátum aláírásának évfordulójára emlékezünk. Sopronban több helyszínen is tisztelegtek a 102. évfordulón, a városi ünnepséget a hagyományoknak megfelelően a Barátság parkban tartották.

– Trianon az igazságtalanság, az elkeseredettség jelképe lett – kezdte beszédét dr. Úry Előd, a Soproni Erdélyi Kör elnöke. – A nemzeti együvé tartozás érzése viszont 102 év után is megmaradt. Ezt az összetartozást jelképezi az Erdélyből hozott sziklakő is, amelyet minden évben megkoszorúzunk.

– Sopronban különösen nagy szívdobbanással emlékezünk a nemzeti sorstragédiára – folytatta dr. Farkas Ciprián. A polgármester beszédében kifejtette: ha nem lett volna sikeres a soproni népszavazás, akkor ma mi is elszakított területen élnénk. A sorsdöntő voksolással viszont – ahogy fogalmazott – elhoztuk a fényt a magyar hazának.

A rendezvényen részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is, aki beszédében kiemelte: ma már valóság az államhatárok feletti összetartozásunk. – Magyarország visszanyerte gazdasági függetlenségét, politikai cselekvőképességét, rangját a külpolitikai színtéren. Mi, soproniak sokszor bebizonyítottuk, hogy erős, polgári, elkötelezett és hű nemzeti közössége vagyunk Magyarországnak.

A megemlékezés végén virágokat helyeztek el a parkban lévő sziklánál. Az önkormányzat nevében Barcza Attila, Csiszár Szabolcs alpolgármester, valamint Tóth Éva, Abdai Zsolt és Magas Ádám képviselő koszorúzott. A műsorban közreműködött ­Orbán Júlia Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó, Kovács Borbála Irma, a Szent Orsolya-iskola végzős diákja, valamint jelen volt a Magyar Honvédség Soproni Területvédelmi Századának díszőrsége is. 

A Nemzeti Összetartozás Napján a soproni Jereván-lakótelep Lővéri Nyugdíjas Klubja a Jereván Településrészi Önkormányzattal közösen emlékezett. A Széchenyi-gimnáziumban egy látványos flashmobot hoztak létre: a diákok piros, fehér és zöld felsőkbe öltözve formálták meg a történelmi Magyarországot. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek