Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Együtt erő vagyunk!”
A március 15-i ünnepségre megtelt a Petőfi tér Fotók: Griechisch Tamás

Barcza Attila: Most szükség van minden magyar emberre!

„Együtt erő vagyunk!”

| Horváth Ferenc | Városi hírek

– Pártállásra való tekintet nélkül egységbe hívjuk Magyarország minden polgárát, és egységbe hívunk minden európai nemzetet. Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség – mondotta március 15-i beszédében Barcza Attila. A fejlesztési tanácsnok ezt arra utalva jelentette ki, hogy veszélyben hazánk és Európa jövője.

A soproniak a hagyományoknak megfelelően a Petőfi téren ünnepelve köszöntötték az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc évfordulóját. A tér megtelt érdeklődőkkel, nagyon sokan gyermekeikkel együtt várták az ünnepi szónokot és a műsort. Jelen volt dr. Fodor Tamás polgármester és számos közéleti szereplő is. Az alaphangot a huszárok bevonulása és a fúvósmuzsika adta. A Himnusz eléneklését követően Barcza Attila önkormányzati képviselő, fejlesztési tanácsnok lépett a mikrofonhoz. Ünnepi beszédében először Kölcseyt idézte, hiszen az idei ünnepség jelmondata – A haza minden előtt – az Emléklapra című epigrammájából való.
A szónok Barcza Attila volt
– Március 15-e a magyar nemzet, a magyar szabadság legszentebb ünnepe. A Magyar Országgyűlés 1991-ben hozott döntése értelmében március 15-e az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja. Ünnep, amit nem kell magyarázni, bár az 1848-as forradalom és szabadság történetét, úgymint a Szentírás történeteit mindig újra és újra fel kell idéznünk – folytatta gondolatait a képviselő. – A haza és a haladás eszméjének összekapcsolása, a nemzeti elkötelezettség és modernizáció összeegyeztethetősége e korszak máig ható üzenete. Egyszerűen így fogalmazhatjuk meg ezt: független polgári Magyarország! Ez az a független és polgári Magyarország, aminek mi az örökösei vagyunk.

Ez az az ország, amit közösen építünk, és ha veszélyben van, közösen is kell megvédenünk! Ahogy 1848-ban, úgy ma is meg kell küzdenünk Magyarországért, a magyar szabadságért és függetlenségért. Nemcsak a szabadságunkat, a függetlenségünket akarják elvenni tőlünk, hanem már a nemzeti identitásunkat, a kultúránkat, a gyermekeink jövőjét is. A cél ugyanaz, mint 1848-ban: szabad, független, gyarapodó és egységes Magyarország. Látnunk kell azonban, hogy ez a cél most veszélybe került. Sajnos megmozdultak olyan erők, amelyek ezt az egységet fel akarják bontani, ismét szét akarnak szakítani bennünket. Eljött az idő, hogy megakadályozzuk Európa tönkretételét, és megmentsük Európa jövőjét.

Ezért pártállásra való tekintet nélkül egységbe hívjuk Magyarország minden polgárát, és egységbe hívunk minden európai nemzetet. Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség. Nekünk Magyarország az első, és most szükség van minden egyes magyar emberre, akinek szintén Magyarország az első. Meg kell őriznünk a hazánkat olyannak, amilyennek szeretjük! A haza minden előtt!
A megemlékezés virágai
Az ünnepi beszédet követően a Petőfi Színház és a Sopron Balett művészei idézték fel a 170 évvel ezelőtti március 15-e történetét. Közreműködött Vastag Csaba és  Szarka Gyula Kossuth-díjas zeneszerző, énekes. A hivatalos ünnepség zárásaként a tisztelet koszorúit és virágait helyezték el a Petőfi-szobor talapzatán. Elsőként dr. Fodor Tamás, Barcza Attila és Tóth Éva önkormányzati képviselő, majd a járási hivatal és a különböző intézmények, szervezetek vezetői, munkatársai. Ezzel azonban még nem ért véget a megemlékezés, mert a következő percekben a Pendelyes és a Sopron Táncegyüttes, valamint a Fajkusz Banda szórakoztatta a közönséget.

Kapcsolódó cikkek