Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Együtt a családokkal

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

„A magyar családtámogatási rendszer jelenleg is Európa egyik legjobb, legszélesebb körű rendszere, de szeretnék bővíteni, még hatékonyabbá tenni. Hogy miképp, erről fejthetik ki véleményüket az emberek a következő nemzeti konzultáció során.”

Mi tagadás, a korábbiaktól meglehetősen eltérő formát választott az Orbán-kormány az emberek bevonására a hatalomgyakorlásra. A demokráciákban meggyökeresedett és elfogadott eljárás a választás. Az emberek az adott ország törvényei szerint meghatározott időszakok után az urnákhoz járulnak és döntenek, hogy a következő ciklusban mely párt(ok) és kik vezessék az országot. Véleménynyilvánításra más lehetőségük nincs nagyon az adott időszakban, kivéve persze a tüntetéseket és a sztrájkokat, amelyekkel élnek is az emberek.

Ezek is a demokrácia velejárói, feltételezve, hogy betartják az ezekre vonatkozó előírásokat, törvényeket. A tüntetéseket és a sztrájkokat általában valami vagy valakik ellen szerveznek, vagy olyan miatt, ami már megvalósult, vagy valamiféle napvilágra került tervezet, elképzelés ellen. Ezek is a demokratikus véleménynyilvánítás eszközei, és azok a formák is, amelyeket a kormány vezetett be. Elsősorban a nemzeti konzultációkra gondolok. Ezek esetében milliók mondhatják el véleményüket, mindenféle kötöttség nélkül. Persze voltak, akik bírálták ezt a formulát, mondván, hogy populista megoldás. Az is, a szónak abban az eredeti értelmében, hogy „népszerű”. Bármennyire is fájó egyeseknek, de az eddigi nemzeti konzultációk népszerűek voltak, amit bizonyít a visszaküldött levelek magas száma. Ennél azonban fontosabb, hogy a kormány megvalósítsa a konzultáció eredményét, mert ha nem, akkor valóban lehetne negatív értelemben nevezni populistának. Erről azonban – mint mindannyian tudjuk – nincs szó.

A konzultációk mindegyike fontos, az egész országot érintő kérésekről szóltak, s ez így lesz a következővel is, amely a tervek szerint kormány családtámogatási politikájába enged majd beleszólást. Hogy milyen fontos kérdésről van szó, azt nem kell külön ecsetelni, különösen ebben a (kül)politikai helyzetben, azon túl is, hogy hosszú távon fennmaradásunk a tét. A magyar családtámogatási rendszer jelenleg is Európa egyik legjobb, legszélesebb körű rendszere, de szeretnék bővíteni, még hatékonyabbá tenni. Hogy miképp, erről fejthetik ki véleményüket az emberek a következő nemzeti konzultáció során. A kormány ugyanis a családokkal egyetértésben hozza majd meg a döntéseit. Azokat a döntéseket, támogatási formákat, amelyek még könnyebbé és vonzóbbá tehetik a gyermekvállalást.

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.