Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Egyre forróbb nyarak jönnek
Kiss Márton rendszeresen méri és dolgozza fel az időjárási adatokat a kurucdombi állomáson Fotó: Griechisch Tamás

Egyre forróbb nyarak jönnek

| P. Horváth László | Városi hírek

A megbízható mérések kezdete, 1870 óta az idei volt a legmelegebb nyár Sopronban. Beszédes adat, hogy az elmúlt 150 év öt legmelegebb nyara a 2000 utáni évekből került ki.

– A hideg május után júniustól szeptember első napjáig – néhány nap megszakítással – egyenletesen tartott a kánikula – kezdte a nyári adatok értékelését Kiss Márton, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) észlelőhálózati koordinátora. – A nyár legmagasabb hőmérsékletét, 36,2 Celsius-fokot július elsején regisztráltuk, ezzel együtt három olyan nap volt, amikor a 35 fokot elérte a hőmérséklet, ami ugyan az átlagot tekintve szokatlan érték, de az elmúlt tíz év nyaraihoz képest már nem nevezhető rendkívülinek. A hőmérsékleti trendek egyértelműen emelkedőek, így szinte biztos, hogy egyre forróbb nyarak következnek. A megbízható mérések kezdete, 1870 óta az idei volt a legmelegebb nyár Sopronban. 

Idén nyáron szerencsére elkerülték a várost a nagy károkkal járó felhőszakadások. Az országban sok helyen azonban rendkívüli csapadékrekordok születtek. Az adatok szerint Sopronban a nyári csapadék 142,4 milliméter volt, ez 100 milliméterrel kevesebb a sokévi átlagnál, tehát majdnem kéthavi eső hiányzik a földekről. Tíz millimétert meghaladó, azaz jelentősebb, áztató eső csak három napon volt a nyáron. Tizennyolc napon dörgött az ég.

– Jelentősebb csapadék az Alpokból már nem ért el idáig. Így aszállyal kezdjük a szeptembert is, annak ellenére, hogy a felsőbb talajrétegek nedvessége javult az augusztus végi, szeptember eleji esőknek köszönhetően – folytatta Kiss Márton. – A mélyebb talajrétegben azonban nagy a probléma. A tél is száraz volt, így ezek a mély rétegek sem tudtak feltöltődni a nyár elejére. A csapadék eloszlása azonban egyre szélsőségesebbé válik, ugyan az összmennyiség a statisztikában „kijöhet” átlagosra, de kevesebb csapadékos napon egyre több eső esik, ami inkább okoz kárt, mintsem hasznosulna.

A Legforróbb nyarak középhőmérséklete 1870 óta (2019-ig)

23,0 Celsius-fok (2019)

22,7 Celsius-fok (2003)

22,4 Celsius-fok (2015)

22,2 Celsius-fok (2017)

21,8 Celsius-fok (2018)

Kapcsolódó cikkek