Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Egymásra találni

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

„Az advent egy kicsit az önmagunkkal való elszámolás, az egymásra találás időszaka is, és a csendes várakozásé. Ezekben a napokban többek és jobbnak leszünk korábbi önmagunknál...”

Sokan beszélgetnek, vitatkoznak azon, hogy mikor kezdődjön egy-egy ünnepre a külső, sokszor látványos felkészülés, vagy hogy mikor kezdjék árusítani az üzletek és a bevásárlóközpontok az ünnepekhez tartozó termékeket. A várakozásnak – legyen szó akár karácsonyról, vagy húsvétról, vagy bármilyen személyes ünnepről – sokkal fontosabb a lelki, érzelmi oldala, de ezt a mai világban sajnos egyre inkább felülírja a kereskedelem haszonszerző érdeke.

A polcok az indokoltnál sokkal előbb megtelnek áruval, és ahol megtehetik, külön „karácsonyi vagy húsvéti vásárt” rendeznek, hogy az üzletbe betérők minél nagyobb csábításnak legyenek kitéve. Persze nem ítélem el a kereskedőket, hiszen nekik az az érdekük, hogy minél nagyobb legyen a forgalmuk és így a nyereségük, de akarva-akaratlanul is belehajszolnak minket a sokszor felesleges és idő előtti vásárlásba. Ilyenkor mintha felpörgetnék az időt: gyere gyorsan, válaszd ki (akár hitelre is a nagyobb értékű dolgot, nem baj, ha erőn felül eladósodsz), vidd haza minél előbb, aztán gyere vissza, nehogy más megelőzzön! Mi meg kapkodjunk a fejünket, s az ajándékokra szánt összeg csak növekszik és növekszik… Ilyenkor, karácsony előtt például még nem gondolunk a szürke és hosszú téli hónapokra, nem gondolunk arra, hogy milyen keserves tud lenni a pénzszűke januárban és februárban.

Persze nem mindenkit érint meg a „színes varázsgömbök” csillogása, sőt egyre többen vásárolnak tudatosan, de még mindig sokan lépnek újra és újra a felesleges vásárlás csapdájába, amiből csak nehezen tudnak kikeveredni, talán csak a következő nagy ünnepig… Arról sincs egyértelmű vélemény, hogy – karácsony közeledvén – mikor gyúljanak fel az adventi fények. Van ahol már fényárban úszik a település, és már javában tart az adventi vásár, máshol csak a karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól kezdődik a várakozás, igazodva a hagyományokhoz, s a lelki felkészüléshez. Így lesz ez Sopronban is, mert december elsején öltözik fénycsodába a város.

Ezekben a hetekben – amikor betölti az utcákat és a tereket a forralt bor vaníliás illata – jó lesz esténkét nagyokat sétálni, élvezni a forgatagot, gyönyörködni a fények játékában (megfigyelték, hogy a fénytörés milyen, a képzeletet felülmúló csodás alakzatokat hozhat létre?), megkóstolni a frissen sült pecsenyéket, és bámulni a színpadon szereplő soproni gyerekek tehetségét. Ilyenkor talán nem hasít majd a szívünkbe, hogy ezt, meg azt, meg amazt is vásárolni kellene még. A pillanat varázsa sokáig elkísér bennünket. Az advent egy kicsit az önmagunkkal való elszámolás, az egymásra találás időszaka is, és a csendes várakozásé. Ezekben a napokban többek és jobbak leszünk korábbi önmagunknál, és ez többet ér minden felesleges és drága ajándéknál, hiszen egyetlen olyan bolt sincs a világon, ahol ezek az érzések megvásárolhatók.

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.