Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Egymás tükre vagyunk
A nagycsalád öröm, aggodalom, szeretet és hála – vallják az Egresits–Dobos család tagjai

Egresits–Dobos család: szeretetünk kimutatása a legfontosabb

Egymás tükre vagyunk

| Benke Éva | Városi hírek

A Sopronban élő Viki és Andor Amerikában lettek egy pár. Példájuk a bizonyság arra, hogy a legfontosabb alap a gyerekkorban megértéssel, elfogadással, szeretettel támogató közösség: a család.

Dobos Viki a szlovákiai Rozsnyón született. – A szüleim dzsesszzenészek voltak, és amint lehetett, a rendszerváltás után kimentek Svájcba, majd Németországba dolgozni. Én otthon maradtam a nagyszüleimmel, ott is jártam iskolába – mesélte Viki. – Egyre erősebb volt bennem a vágy, hogy megismerjek más kultúrákat, így 24 évesen a szüleim után mentem. Ott ismertem meg az első férjemet, akit követtem San Diegóba. Nagyon boldog voltam a nagyfiam születésekor, és tudtam, még át szeretném élni ezt a csodát. Egyéves volt Dávid, mikor jött Dália. Sajnos ez a terhesség megviselt, a férjemtől semmilyen támogatást nem kaptam, rájöttem, mérhetetlenül boldogtalan vagyok. Beadtam a válópert és új életet kezdtem.

Egresits Andor Sopronban született, elektrotechnikát tanult, majd a testnevelési főiskolára járt. – Gyerekkoromtól úsztam, imádtam a vizet, számos búvárvizsgát letettem, búvármester és víz alatti régész lettem – mesélte Andor. – Azt terveztem, víz alatti operatőr leszek, de ekkor Brazíliába hívtak egy háromszáz éves spanyol hajó feltárásához, persze, hogy azt választottam. Vikit véletlenül ismertem meg egy közösségi oldalon. Életünk legszebb pár napja volt, amikor először találkoztunk, első este megkértem a kezét. Mikor Vikinek vissza kellett utaznia Amerikába, tudtuk, nem akarunk egymás nélkül élni, így követtem őt Kaliforniába. Egy pici lakásban éltünk négyen, Dávid, Dália, Viki és én.

A gyerekek azonnal elfogadták és megszerették Andort. 2014-ben volt az esküvőjük, hamarosan megszületett két közös gyermekük: Alma és Noah.

– Három éve, mikor először hazalátogattunk Andor családjához Sopronba, mindketten éreztük, hogy itt szeretnénk élni – folytatta Viki. – Olyan erős volt az érzés, hogy én a gyerekekkel a Sörházdombi-kilátó tövébe költöztem. Andor a munkája miatt sajnos még ingázik Sopron és Amerika között, de nyáron ő is végleg hazajön. A nagycsalád számunkra az élet ízének maxi­muma. A nagycsalád öröm, aggodalom, szeretet és hála. Csodálatos nézni, hogy minden gyermekünk más, kihívás hozzájuk megtalálni az utat és segíteni őket a saját útjuk megtalálásában. A titok a szeretet. Mi egymás tükre vagyunk. Ha a szülők boldogok, a gyerekek is azok. A legfontosabb kimutatni az érzéseinket egymás iránt a családban. A gyermekeink érzik a közöttünk lévő szeretetkapcsolatot. Érzelmileg egészséges embereket szeretnénk nevelni belőlük, élményeket gyűjtünk velük, nem dolgokat. Az álmunk egy falusi ház, ahol magunk gazdálkodhatunk, de ez a távoli jövő. 

A család nemzetközi napja

1994-ben az ENSZ május 15-ét a család nemzetközi napjává nyilvánította, a kezdeményezéshez Magyarország is csatlakozott. A cél a figyelmet a családra, a társadalom legfontosabb „intézményére” irányítani.

Kapcsolódó cikkek