Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Egyetértünk

Jegyzet

Egyetértünk

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Tagadhatatlan, Sopron tavasszal a legszebb – legalábbis nekem. Talán azért is van ez így, mert a hosszú és szürke téli hónapok után nagyon várom már a megújulást, a fák virágzását, a zöld ezernyi árnyalatának tükröződését a napfényben, a madarak csivitelését.

Jó ilyenkor kiülni a kertbe, s bámulni a kósza felhőket, és kortyolgatni egy pohár finom bort. És jó sétálni a parkokban, látni, mint kelnek szó szerint is életre a terek virágágyásai. Szemet gyönyörködtető látvány. Sajnos azonban a szemünk nemcsak a gyönyörű virágokat, a szépen nyírt pázsitot, a gondozott bokrokat látja. Akarva-akaratlanul is észrevesszük az eldobált szemetet, a cigarettacsikkeket… Mindenki, aki nyitott szemmel jár a városban. Mint például az a budapesti olvasónk, aki barátaival gyakran jár Sopronban. A húsvéti ünnepeket is nálunk töltötték, s tapasztalataikat levélben osztották meg szerkesztőségünkkel.

„A pályaudvarok (vasút, vidéki autóbusz), a helyi buszmegállók csikkszőnyeggel vannak díszítve. Holott itt tilos a dohányzás, tiltó táblát elvétve láttunk.” A jó szándékú levélben más, ide kapcsolódó probléma leírását is olvashattuk, többek között arról, hogy ezért ki a felelős, ki(k) és milyen módon bünteti(k) a vétkeseket.

Sajnos, nem tudok ellentmondani olvasónknak. Magyarázatnak tűnhet, ha ideírom, hogy ki és mennyit tesz a város tisztaságáért a hivatalos cégektől az önkéntesekig, de néha nekem is az az érzésem, hogy minden hiába. Nézzük csak meg a hulladékgyűjtő szigeteket! Mi mindent hordunk oda! Persze még mindig jobb, mintha a bokrok és fák alá, árkokba, nyiladékokba rejtenénk a megunt holmikat, az elromlott háztartási berendezéseket. A valóság azonban, hogy újabb és újabb illegális lerakók „keletkeznek”, a vétkeseket pedig szinte lehetetlen kideríteni. Szóval szemetelünk mindenhol. A szépen felújított Várkerületen éppúgy, mint az erdőszélen. A másik oldalhoz tartoznak azok az önkéntesek, akik kisebb-nagyobb csoportokban óvják a Sopron tisztaságát. Gyűjtik a szemetet a közparkokban és a város más területein is. Tiszteletre méltó, amit tesznek, éppen ezért segíteni kell őket, például abban, hogy az összegyűjtött szemét elszállítása ne az ő pénztárcájukat terhelje…

Tudom, ennél bonyolultabb a kérdés, de mindent felülír Sopron tisztasága. Lehet, a jó szó, az évtizedeken át tartó felvilágosítás, a különböző akciók nem vagy csak keveset segítettek. Remény mégis van: az STKH szerint kampányának köszönhetően eddig harmadával csökkent a gyűjtőszigeteken szabálytalanul kihelyezett szemét mennyisége (Lásd múlt heti írásunkban: A zöld utat mutatják, Soproni Téma, 2022. április 27.).

Gondolják csak el, az első szelektív hulladékgyűjtőket – ha nem csal az emlékezetem – több mint harminc éve, még a rendszerváltás előtt helyezték ki a József Attila-lakótelepen! Azóta persze sok minden történt, „zöldebbek” lettünk, de harminc évvel ezelőtt is külön feladat volt az illegális szemétlerakók felszámolása, a csikkek eltüntetése a közterületekről.

A nagy kérdés persze, hogy mi a teendő, mert siránkozással nem sokra megyünk. Nyilván nem mondhatunk le az úgynevezett szemléletformálásról, de ezzel párhuzamosan talán újabb és újabb alkalmakat kell teremteni a lomtalanításra, s ha elengedhetetlen, a bírságolásról se mondjunk le, legyen szó akár egy cigarettavég vagy egy hűtőszekrény eldobásáról. Elsősorban önmagunk miatt kell vigyázni környezetünkre, de mint olvasónk írta: „a turisták idevonzásának egyik módja többek között a rend és a tisztaság.”.

Egyetértünk!

Kapcsolódó cikkek