Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Egyetemi tanévnyitó
A hagyományoknak megfelelően zajlott az elsőéves hallgatók fogadalomtétele Fotó: Pluzsik Tamás

Jelentős kihívások előtt áll az erdőmérnöki kar

Egyetemi tanévnyitó

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

A Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar Erzsébet utcai aulájában tartotta központi tanévnyitó ünnepségét a Soproni Egyetem szenátusa és az Erdőmérnöki Kar tanácsa.

A megjelenteket, köztük dr. Nagy István agrárminisztert, Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt, dr. Molnár Ágnes és Barcza Attila országgyűlési képviselőt, dr. Fodor Tamás polgármestert, valamint több egyetem rektorát dr. Náhlik András köszöntötte, aki ünnepi beszédében megemlékezett a Selmecbányáról induló, immáron 210 éves múlttal rendelkező erdészeti felsőoktatásról is. – Az élet csak úgy érthető, ha visszatekintünk, de csak úgy élhető, ha előrenézünk – idézte Kierke­gaard dán filozófust az egyetem rektora. – Törekvéseink nem öncélúak, mint a 210 év alatt mindenkor az erdészszakma törekvéseinek segítését célozzák kiművelt emberfők képzésével, új kutatási eredmények közzétételével, szakmai állásfoglalások, programok kimunkálásával.

Az erdőmérnöki kar előtt most ismét jelentős kihívások állnak: észszerűsíteni kell a képzés struktúráját és gazdaságilag megerősödve előre kell lépni a gyakorlati képzés területén. Ehhez hívom segítségül a szakmát, hisz egymásra vagyunk utalva, gyökereink közösek, így bízom abban, hogy a selmeci szellemű összefogás nem csak szólam.

Dr. Nagy István agrárminiszter is méltatta a 210 éves erdészeti felsőoktatást, majd kiemelten szólt az erdészszakma különleges felelősségéről. – Mi, gazdászok egy év alatt aratjuk le sikereinket vagy takarítjuk el hibáinkat, míg az erdészek két- vagy esetleg háromgenerációnyi időre terveznek előre, és hoznak meg olyan döntéseket, melyeknek a hatásait, eredményeit majd az unokáink fogják elbírálni – fogalmazott a miniszter.

Sopron városa nevében dr. Fodor Tamás polgármester – aki maga is az egyetem diákja volt, és jelenleg is ott oktat – köszöntötte a tanévnyitó közönségét, kiemelten a leendő elsőéveseket. – Önök nemcsak az egyetemnek, hanem Sopron városának is a polgárai lesznek, és az itt töltött diákévek emlékei végig fogják kísérni egész életüket. Sajátítsák el a selmeci hagyományokat, szerezzenek meg minél több szakmai tudást, tanulmányaikhoz a magam és a soproniak nevében sok sikert kívánok!


A tanévnyitón a Soproni Egyetem együttműködési megállapodást kötött a Testnevelési Egyetemmel, melyet ünnepélyes keretek között a két rektor, dr. Náhlik András és dr. Mocsai Lajos, valamint az egyetemek kancellárjai írtak alá.

– Bízom benne, hogy a két egyetem összefogása rendkívüli lehetőséget teremt arra, hogy szellemi és infrastrukturális erőforrásaik felhasználásával egymás oktatási, kutatási, sport és azokhoz kapcsolódó kiegészítő tevékenységeik segítsék és erősítsék egymást – mondotta az aláírást követően Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

A tanévnyitó ünnepség keretében adták át a gránit-, rubin-, vas-, gyémánt- és aranydiplomákat az évtizedekkel ezelőtt végzetteknek, köztük olyanoknak is, akik oklevelüket a kanadai Vancouverben, az University of British Columbia Sopron Divisióján szerezték meg.

A tanévnyitó hagyományosan az elsőévesek fogadalomtételével zárult, amikor is dr. Bidló András, az erdőmérnöki kar dékánja egyetemi polgárrá fogadta a leendő elsőéveseket.  

Kapcsolódó cikkek