Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Egyensúly

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

„A nyugdíjak vásárlóértékének megőrzése szilárd alap lehet, de kérdés, hogy mit enged meg az ország teljesítménye. A közgazdászok és az elemzők lassulást várnak a világgazdaságban, ez pedig óhatatlanul is kihat a nyitott magyar gazdaságra, de persze nem mindegy, hogy milyen mértékben.”

A magyarországi nyugdíjak – a kormány ígéretének megfelelően – 2010 óta tartják vásárlóértéküket. A gazdaság teljesítményének függvényében még úgynevezett nyugdíjprémiumra is számíthatnak a nyugdíjasok. Az idén még rezsiutalványokat is kaptak. A plusz pénz(ek) különösen jól jön(nek) az ünnepek előtt. Hogy milyen jelentős társadalmi csoportról beszélünk, azt jól mutatja a KSH közelmúltban megjelent tanulmánya. E szerint a nyugdíjfolyósító 2019 elején a lakosság több mint negyedének – 2,6 millió embernek – folyósított nyugdíjat vagy valamilyen egyéb ellátást. A teljes lakosságon belül pedig minden ötödik ember kap öregségi nyugdíjat. Számuk nem változott lényegesen az előző évhez képest, a népességen belüli arányuk közel 21 százalék maradt. Ez azt jelenti, hogy az év elején 2 millió nyugdíjkorhatárt betöltött, azaz 64 éves és annál idősebb ember élt Magyarországon. A KSH kiadványából kiderül az is, hogy a nők átlagosan 61 évesen, a férfiak pedig 64 évesen mennek nyugdíjba. Januárban az öregségi nyugdíjasok átlagosan 135 ezer forintot kaptak kézhez. Ez a januári nettó átlagkereset 59 százalékának felelt meg. Ennél azonban magasabb a nyugdíjak úgynevezett keresetpótló képessége, mert Magyarországon a nyugdíj adó- és járulékmentes. Sokat mondó adat, hogy az öregségi nyugdíjasok 29 százalékának 100 ezer forintnál kisebb összegű ellátást folyósítottak. Az előző évben ez az arány még 32 százalék volt. Az ellátottak több mint felének nyugdíja 100 ezer és 179 ezer forint közé esett, hasonlóan az előző évihez. Három százalékponttal növekedett a 180 ezer forint feletti öregségi nyugdíjak aránya.

Nos, ezek a száraz tények. A szakemberek bizonyára sokkal többet olvasnak ki az adatokból (a KSH kiadványa persze a fentieknél sokkal bővebb és részletesebb), de a fentiek is jelzik a nyugdíjasok társadalmon belül betöltött szerepét. Nem véletlen, hogy a figyelem középpontjában állnak. Nem mindegy ugyanis, hogy miképp látja a világot több mint két és félmillió ember. Nem mindegy, hogy milyen érzésekkel élik mindennapjaikat. Ez óriási felelősséget ró a kormányra, hiszen meg kell találni az egyensúlyt a nyugdíjakra költhető összegek és más kiadások között. Mert azt nem szabad megengedni, hogy nagy legyen a szakadék a szerencsére egyre növekvő bérek és a nyugdíjak között, arról nem is beszélve, hogy a 100 ezer forint alatti nyugdíjakkal, ha nem is azonnal, de fokozatosan kezdeni kell valamit. A nyugdíjak vásárlóértékének megőrzése szilárd alap lehet, de kérdés, hogy mit enged meg az ország teljesítménye. A közgazdászok és az elemzők lassulást várnak a világgazdaságban, ez pedig óhatatlanul is kihat a nyitott magyar gazdaságra, de persze nem mindegy, hogy milyen mértékben. Amennyiben sikerül teljesíteni azt a tervet, hogy a magyar GDP minimum két százalékkal haladja meg a mindenkori uniós növekedést, akkor jó eséllyel őrizhetjük meg az elért eredményeket. Egy újabb fellendülés pedig magában hordozza a szükséges és előbb-utóbb elodázhatatlanná váló nyugdíjkorrekciókat is.

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”