Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Egy újabb állomás

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

„Közgazdászok és más pénzügyi elemzők szerint Magyarország gazdasági növekedése a következő években is folytatódik, így biztosítható, hogy a már elkezdett és még csak a tervekben létező beruházások, fejlesztések megvalósulnak országszerte és így Sopronban is.”

Múlt heti kiadásunkban számoltunk be arról, hogy 3 milliárd forintból újul meg a Szent Mihály-templom, újabb példás összefogással. Mi tagadás, ráfér már a teljes körű rekonstrukció, de ennél több valósul majd meg, mert a város védőszentjéről elnevezett templom nem csupán a hívők lelki életének egyik kiemelten fontos központja, hanem kiemelkedő turisztikai látványosság is. A város felett őrködő templom ugyanis a keleti gótika egyik fontos alkotása. A most kezdődő felújítása során ezért arra is figyelnek, hogy megfelelő színvonalú legyen nem csupán a templomba járók, de a turisták fogadása is (lásd írásunkat az október 3-i számunkban, Védőszentünk ünnepe címmel).

 A Modern Sopron Program keretében sorra kerülő komplex rekonstrukció egy újabb állomása a városfejlesztésnek, amely jó ütemben halad. Gondoljunk csak az M85-ös építésére, az uszodaprogramra, a belvárosi utak és terek átépítésére, a kerékpárút-hálózat bővítésére, a Fertő tavi vízi sportkomplexum, valamint az innovációs és technológiai centrum kialakítására (amelyek előkészítő munkálatai lassan befejeződnek), a Lenck-villa már tartó megmentésére, a homlokzatfelújításokra, és még sorolhatnám a véletlenszerűen kiemelt példákat, bizonyítva, hogy a merész tervek nem maradnak az íróasztalfiókok zegzugos rejtekhelyein. Kétségtelen tény, egy tudatos várostervezési és megvalósítási folyamat részesei vagyunk mi, mindannyian.

A kormány a szigorú tények szerint is kiemelten kezeli Sopront, úgy, hogy közben nem feledkezik meg szűkebb és tágabb körzetének fejlesztéséről, modernizálásáról sem. Mindezek alapja az a gazdasági fejlődés, amely 2010 óta jellemzi az országot, mert csak megfelelő pénzügyi stabilitás és évről évre növekvő nemzeti jövedelem (GDP) teszi lehetővő egy egész ország modernizálását. Mindez úgy valósul meg, hogy közben folyamatosan emelkednek a bérek (sajnos ezen a területen is nagy a lemaradásunk), nő a fogyasztás, ami termelésbővítést von maga után, amely aztán újabb beruházásokat eredményez. Tehát nem arról van szó, hogy a megszorítások „eredményeként” jut forrás egy-egy terület fejlesztésére, hanem úgy, hogy közben fokozatosan, de egyre többet fordíthatunk például a családokra és a szociális–egészségügyi szférára is. Közgazdászok és más pénzügyi elemzők szerint Magyarország gazdasági növekedése a következő években is folytatódik, így biztosítható, hogy a már elkezdett és még csak a tervekben létező beruházások, fejlesztések megvalósulnak országszerte és így Sopronban is.

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.