Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Egy gyerek – egy palánta
A Dózsa György Utcai Tagóvoda Galagonya csoportosai újrahasznosítható anyagokból alkotnak Fotó: Griechisch Tamás

„Fontos számunkra, hogy minél többet barangoljunk a természetben”

Egy gyerek – egy palánta

| Köves Andrea | Városi hírek

Elnyerte az Örökös Zöld Óvoda és a Zöld Óvodai Hálózat megyei bázisóvodája megtisztelő címeket a Dózsa György Utcai Tagóvoda a Magyar Mezőgazdasági Múzeum pályázatán.

Amikor ott jártunk, épp újrahasznosítható anyagokból, fonalakból, gombokból alkottak elmélyülten a Galagonya csoport apróságai. A foglalkozás is az óvoda egyik legfőbb küldetése: a környezet védelme jegyében zajlott.

– Hosszú évek óta nagy figyelmet fordítunk arra, hogy olyan környezettudatos programokat szervezzünk, amelyeket a gyerekek élveznek, hiszen az élmények nevelnek a leghatékonyabban – mesélte Hessné Markó Ibolya, a tagóvoda vezetője. – Idén már negyedszer nyertük el a Zöld Óvoda elismerést, ezzel mostantól viselhetjük az örökös címet is. Óvodánk a belvárosban van, a hozzánk járó gyerekek nagy része is a zöld övezeti részektől messzebb lakik, ezért is fontos számunkra, hogy minél többet barangoljunk a természetben, felfedezzük a csodálatos soproni és a város környéki erdőket, kertészkedjünk az udvaron.

Az intézmény minden évszakban más-más programot kínál ennek jegyében az óvodásai számára. Szeptemberben a szüret kerül a középpontba: borászatba is ellátogatnak a gyerekek, októberben az állatok világnapján találkozhatnak terápiás kutyákkal, erdei állatokkal ismerkednek, a takarékossági világnap alkalmából a „Jó játék a hulladék, mert nem szemét!” szlogen jegyében sok-sok kreatív alkotást készítenek az otthonról hozott, feleslegessé vált dolgokból. Tél elején a madárvédelemmel ismerkedhetnek meg az óvodások, így a kertben etetőket és eleséget helyeznek ki, sőt a madárgyűrűzés rejtelmeibe is belekóstolhatnak, tavasszal a víz világnapján pedig felkeresik az erdei forrásokat.

– Vannak folyamatos programjaink is, így a szelektív hulladékgyűjtésre minden gyereket megtanítunk, komposztáljuk a konyhai hulladékokat – emelte ki a tagóvoda vezetője. – A legkedvesebb számunkra, amikor májusban minden gyerek hoz egy általa választott palántát, és a szülőkkel együtt közösen elültetjük az udvaron. Nincs annál kedvesebb látvány a piciknek, amikor a saját maguk által elültetett kis növény virágba borul.

Kapcsolódó cikkek