Egy fontos szavazás utóélete

| Munkatársunktól

Mint ismert, a parlamenti ellenzék a múlt héten nem szavazta meg a „koronavírus-törvényt”. Szerkesztőségünk ezúttal arra kérte a város országgyűlési képviselőjét, hogy ossza meg véleményét olvasóinkkal, de kikértük az önkormányzat ellenzéki képviselőinek is az álláspontját pártjaik döntéséről.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője (Fidesz–KDNP):

Az ellenzéki pártok ismét bebizonyították, hogy még egy veszélyhelyzet idején sem lehet rájuk számítani. Azzal ugyanis, hogy nemmel szavaztak a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatra az Országgyűlésben, a kormány cselekvőképességét akarták megakadályozni egy olyan időszakban, ahol minden perc számít, hiszen a járvány idején nem kevesebb, mint az emberek élete a tét. Orbán Viktor miniszterelnök azonban világosan fogalmazott: nélkülük is megoldjuk a válsághelyzetet. A magyar kormány ennek megfelelően járt el az elmúlt hetekben is, számos döntést az elsők között lépett meg Európában, s ez így lesz a továbbiakban is! A világjárvány idején különösen fontos ugyanis, hogy a kormány gyors és hatékony intézkedéseket tudjon meghozni a magyar emberek védelmében. Ennek szellemében született ez a törvény, melyre kicsinyes politikai szándékoktól vezérelve mondott nemet az ellenzék, átmenetileg veszélyeztetve ezzel a korábbi döntéseket, köztük a határzár elrendelését. Egyetlen racionális, a pártpolitikai logikán túlmutató érv sincs az ellen, hogy a törvény hatályba lépjen. A rendeleti kormányzás nem határtalan időre szól, hiszen meg kell szüntetni a veszélyhelyzetet, ha annak feltételei már nem állnak fenn. Ezt az Alaptörvény írja elő, mely a koronavírus-törvény elfogadása után is ugyanúgy érvényben marad. A kormány minden szempontból demokratikusan és példamutatóan járt el, hiszen felhatalmazást kért az Országgyűléstől, nem pedig megkerülte azt a 15 naponkénti, állandó bizonytalanságot eredményező meghosszabbítással. Elhibázott döntés volna a törvény 60 vagy 90 napos időtartamú korlátozása is, hiszen senki sem tudja garantálni, hogy határozatképes lesz-e annak lejártakor a Parlament, az esetleges megbetegedések miatt. Ha a kormány intézkedései beválnak, úgy 90 nap múlva még nem leszünk túl a járvány csúcspontján, hiszen éppen annak gyors terjedésének megállítása a cél. Ma kizárólag egyetlen felelős döntés létezik, ha a magyar emberek érdekeit nézzük: a törvény megszavazása azért, hogy a járvány idején a kormány gyors intézkedéseket tudjon hozni.

Simon Zoltán (Momentum – Jobbik – MSZP – DK – LMP – Mindenki Magyarországa):

A kormány arra tett kísérletet, hogy a járványra hivatkozva időtlen időkig tartó teljhatalmat szerezzen, ennek ellenőrzéséből pedig kizárja a Parlamentet és az országgyűlési képviselőket. Úgy tettek, mintha a járványt nem a szakszerű járványvédelem állítaná meg, hanem a még több hatalom időbeli és minden más korlát nélkül. A Demokratikus Koalíció kész meghosszabbítani a veszélyhelyzetet, akár többször is, amíg a járvány tart, de csak 4 nagyon világos feltétellel:

1. a felhatalmazás ne örökre szóljon, hanem korlátozott időre,

2. a felhatalmazást csak a járvány és a válság kezelésére lehessen használni,

3. a felhatalmazás tegye lehetővé, hogy a frakcióvezetők sürgősségi alkotmánybírósági jogorvoslatot kérjenek, ha úgy látják, hogy a kormány jogsértő döntést hoz,

4. a felhatalmazás semmi esetre se korlátozza a sajtó szabadságát.

Mayer Éva (Momentum – Jobbik – MSZP – DK – LMP – Mindenki Magyarországa):

Köszönöm a megkeresést, a legnagyobb tisztelettel, de nem kívánom kommentálni, hogy a pártom mit, miért nem szavazott meg.

Németh Imre (Momentum – Jobbik – MSZP – DK – LMP – Mindenki Magyarországa):

A Magyar Szocialista Pártnak a magyar emberek biztonsága és védelme a legfontosabb, s ezért akár kompromisszumokra is képesek voltak a parlamenti képviselőink.

De azt látja az MSZP, hogy a Fidesz egy előre kitervelt, aljas politikai játszmát folytat a magyar Országgyűléssel, a magyar ellenzékkel, és ezen keresztül a magyar emberekkel.

A kormány és a Fidesz célja sajnos nem az együttműködés, hanem a politikai feszültség keltése, a hisztériakeltés, az emberek egymás ellen uszítása, miközben mára már zsarolnak és fenyegetnek is.

Az MSZP-frakció továbbra is fenntartja a korrekt, tisztességes javaslatát, amelyet a parlamentnek be is nyújtott.

Hajlandóak a kormánynak az Alaptörvényben megszabott hatáskörén túlmenően is megadni minden jogi eszközt, hogy a válságot kezelni tudja. Ennek csak az a feltétele, hogy a kormány 90 napra kap felhatalmazást, amit 30 nappal meg lehet hosszabbítani. Illetve, ha az Országgyűlés nem tud összeülni, akkor elektronikus távszavazással is lehessen döntést hozni.

Jakál Adrienn (Párbeszéd):

Ahogy Barcza Attila a facebookon fogalmazott, újra és újra meghosszabbítható a veszélyhelyzet, a Fidesz által közölt csúsztatások helyett engem jobban érdekel, hogy Sopron város polgármestere a központi intézkedéseken kívül milyen egyéb módon segíti az itt élőket. A Soproni Témában, úgy gondolom, inkább a helyi ügyek kellene, hogy szerepet kapjanak, de sajnos ilyen témában nem igazán keresik az ellenzéket.

Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde (Momentum – Jobbik – MSZP – DK – LMP – Mindenki Magyarországa):

1. Mint ismert, a Momentum nem parlamenti párt, ezért nem szavazhatta le a Fidesz törvényjavaslatát.

2. A javaslatot egy pont miatt nem fogadhatta el az ellenzék, ez pedig a korlátlan időre szóló felhatalmazás, emellett ugyanis semmilyen racionális érv nincs. Az ellenzék partner lett volna abban, hogy a veszélyhelyzetet addig újra és újra meghosszabbítsa a kormánypárttal közösen, amíg fennáll a koronavírus okozta válsághelyzet – de ebbe a Fidesz nem ment bele.

3. A kormány szándékosan kommunikációs csapdát próbált állítani az ellenzéknek – ez nekik fontosabb volt, mint az, hogy az ellenzék javaslatát elfogadva határozott időre meghosszabbítsa a veszélyhelyzetet. Ez felelőtlen lépés a kormánytól.

4. Március 17-i facebook-bejegyzésemben már felajánlottam Polgármester Úrnak segítségemet, azóta voltam egy népjóléti bizottsági ülésen, ami az új SZMSZ szerint rendkívülinek lett minősítve, így nem mondhattam el a soproni Momentum javaslatait a járvánnyal kapcsolatban, pedig ennek a bizottságnak kiemelt feladata lenne ez ebben

a helyzetben.

5. Szeretnék megkérni mindenkit, hogy cselekedeteit most – politikai, egzisztenciális és egyéb érdekeit háttérbe helyezve – inkább a járvány megfékezésére, a károk enyhítésére fordítsa, illetve a rendkívüli kihívások megoldására. Dolgozzunk együtt a járvány megállításáért mindannyian – kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt!

Teljes verzió