Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ebéd házhoz szállítva
A legtöbb soproni étterem átállt a házhoz szállításra – felvételünkön Szalontai Tamás, az egyik belvárosi vendéglátóhely konyhafőnöke munka közben Fotó: Filep István

Soproni éttermek: jelentősen visszaesett a forgalom

Ebéd házhoz szállítva

| P. Horváth László | Városi hírek

Ismét nehéz helyzetbe kerültek a soproni vendéglátóhelyek: egy hónapig teljesen zárva kell tartaniuk. A talpon maradásukat segítheti az ételek házhoz szállítása, valamint a kormányzat nyújtotta támogatás is.

Ahogy az egészségügyi szakemberek, virológusok, úgy a vendéglátásban dolgozók is számos tapasztalatot szereztek az elmúlt hónapokban. A koronavírus-járvány kapcsán bevezetett korlátozások miatt először idén március közepén kellett teljesen bezárniuk az éttermeknek. A nyár elején azonban enyhítettek a szabályokon, az emberek pedig viszonylag rövid időn belül visszatértek a vendéglátóhelyekre. – A júliusi–augusztusi forgalmunk már-már az átlagos nyári hónapokat idézte – mondta lapunknak Major Vilmos, egy tradicionális családi vállalkozás kereskedelmi igazgatója. – Aztán szeptemberben ismét jöttek a korlátozások, az elmúlt hét szerdájától pedig újra teljesen be kellett zárnunk. A forgalom egyik pillanatról a másikra hetven százalékkal esett vissza. A munkatársainkat viszont szeretnénk megtartani, éppen azért, hogy ne legyen fennakadás, amikor ismét kinyithatunk. Most az erőforrásokat az ételek házhoz szállítására összpontosítjuk. Emellett a talpon maradásunkat segítheti az a kormányzati döntés, miszerint bértámogatást kapunk, a munkavállalók mentesülnek a járulékok megfizetése alól.

Erhardt Zoltán szállodát, éttermet, pékséget üzemeltet Sopronban. A három egységéből az első kettőt kénytelen volt bezárni. – A napokban indítottuk el az új szolgáltatásunkat, a házhoz szállítást – fogalmazott a mesterszakács. – A szakácsaink feladata továbbra is az ételek elkészítése, a felszolgálók, éttermi dolgozók pedig a kiszállításban vesznek részt. Azt gondolom, az étterembe járási szokások rövid távon is megváltoznak. Nyáron, illetve akkor, amikor jó az idő, az emberek kiülnek a teraszokra, kerthelyiségekbe, és itt, helyben fogyasztják el az ételeket. Télen vagy rossz idő esetén már nem feltétlenül keresik fel a zárt helyiségeket, a megszokott ízekről viszont ekkor sem szeretnének lemondani, így ekkor jöhet szóba a házhoz szállítás.

– Van már tapasztalatunk, hiszen az éve elején egyszer már átéltük, milyen is az, amikor teljesen be kell zárnunk – tette hozzá Perkovátz Tamás. – Ugyanazt folytatjuk, mint amit akkor bevezettünk: a házhoz szállításra koncentrálunk. A kollégáinkat mi is szeretnénk megtartani. Ehhez jól jött, hogy a kormányzat gondolt az ebben az iparágban dolgozókra, és több támogatást is igénybe vehetünk.

Csökkent az áfa

A vendéglátóhelyeknek, éttermeknek most csak az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás maradt az egyedüli bevételi forrásuk. Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt pénteki rádióinterjújában arról számolt be, hogy a rendelt ételek esetén az áfa 5 százalékra csökkent. Ezt a kiszállításra nem lehet alkalmazni, ezért a számlát meg kell osztani, a szállítás díja továbbra is 27 százalékos áfával terhelt tétel.

Kapcsolódó cikkek