Drogmegelőzési fórum

| Madarász Réka

A droghasználók száma stagnál Sopronban – évente mintegy 110 embert kapnak el kábítószer-birtoklásért és kevesebb, mint tizet terjesztésért. Ez is elhangzott a kábítószerügyi egyeztető fórumon.

Néhány év kihagyás után hívták össze (a Soproni Rendőrkapitányság kezdeményezésére) a Soproni Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot. Az egybegyűlteket dr. Simon István alpolgármester köszöntötte.  

– A mai előadások célja az érzékenyítés – felhívni a társadalom figyelmét a probléma nagyságára – hangsúlyozta dr. Simon István. – A legfőbb célcsoport a kábítószermegelőzés területén az ifjúság. Az aktorok pedig, akiknek feladatuk van: az oktatási intézmények, a család, a média és a hatóságok. Helyzetünket nehezíti, hogy a probléma rejtőzködő, csak a jéghegy csúcsa látszik, és az sem mindig.

A megnyitó után a téma avatott szakértői tartottak előadásokat. Ezekből kiderült, hogy ugyan a drogfogyasztók száma stagnál Sopronban, de a gyerekek már egyre fiatalabb korban (sokszor általános iskolában) kipróbálják a tiltott szereket.

– A soproni rendőrkapitányság drogprevenciós tevékenysége többrétű és folyamatos – mondta Babelláné Lukács Katalin, rendőr őrnagy, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Foglalkozásokat, előadásokat, osztályfőnöki órákon interaktív beszélgetéseket szervezünk a fiataloknak. Kovács László senior rendőr alezredes kifejezetten a drogpevencióra specializálódott tisztünk, akihez bármilyen problémával lehet fordulni, és akinek havi kétszer ügyeleti ideje is van.

Dr. Gosztola Katalin ügyész a kábítószeres bűncselekményeket, és a prevenció fontosságát elemezte. Sámson Tímea szintén a megelőzés fontosságáról, Belényessy Éva pedig az elterelésről beszélt.

Sopronban a legtöbb esetben marihuána használat, illetve birtoklás miatt vesznek őrizetbe embereket. Hazánkban a terjesztést, a birtoklást és a fogyasztást is börtönbüntetéssel sújtják. Ha valaki csekély mennyiségű droggal bukik le, és az elsőfokú ítéletig igazolja, hogy fél évig függőséget gyógyító kezelésben vett részt, akkor nem büntethető szabadságvesztéssel.

Az előadások után kerekasztal beszélgetés következett, ahol a város számára hatékony drogprevenciós stratégiát dolgoztak ki az érintettek. 

Teljes verzió