Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Dorfmeister emléktábla

Dorfmeister emléktábla

| Városi hírek

Szobrok, műemlékek, középületek

A templom boltozatát és falait Dorfmeister István freskói díszítik, amelyeket a művész 1782-ben készített. A plasztikus hatású freskókkal nagyobb térhatást sikerült elérnie a kis templomban. Szoborszerűen megfestette az egyházatyák életnagyságnál nagyobb alakjait is.


Dorfmeister István (más írásmódban Dorffmaister) a bécsi képzőművészeti akadémián tanult, ott ismerkedett meg az osztrák és az olasz dekoratív festészettel. Elsősorban azoknak a megrendelőknek dolgozott, akiknek nem volt elég pénzük a divatos bécsi mesterek megfizetésére, de azok alkotásaival összevethető műveket szerettek volna. Témáit többnyire a magyar történelemből, illetve a Bibliából, főleg az Ószövetségből vette.


Kilenc gyermeke született, közülük három fia folytatta apja mesterségét. Nehéz életet élt, örökös pénzzavarral küzdött, adósai, mint a soproni bíróság jegyzőkönyveiből kitűnik, szinte állandóan szorongatták. Végrendeletében feleségére és gyermekeire óriási munkássága ellenére alig hagyott valamit.
A halálának kétszázadik évfordulóján felavatott bronz dombormű Soltra E. Tamás alkotása.

Szöveg és fotó: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.