Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Dohányzás és szívbetegség

Dohányzás és szívbetegség

| Cziráki Viktória | Városi hírek

A dohányzás és a szívbetegségek kapcsolatára fókuszál a 2018-as dohányzásmentes világnap. Ezeknek egyik legfőbb oka ugyanis – a magas vérnyomás után – a dohányzás. Évente világszerte 7 millió ember halálát okozza a dohányfüst.

Azzal általában mindenki tisztában van, hogy a dohányzás károsítja a légzőrendszert, arra azonban talán kevesebben gondolnak, hogy a szív- és érrendszerre is komoly kockázatot jelent – mondta el a Soproni Témának dr. Bártfai Liza PhD, a Soproni Gyógyközpont Rehabilitációs Intézetének edukátora, aki a dohányzásmentes világnap kapcsán hívta fel a figyelmet a dohányzás veszélyeire. – A dohányzás jelentős kockázati tényező a szívkoszorúér-betegségek, a stroke és a perifériás érbetegségek kialakulásában. A szív- és érrendszeri betegségek világszerte több ember halálát okozzák, mint bármely más halálok, továbbá a passzív dohányzás az összes szív- és érrendszeri halálozás mintegy 12 százalékáért felelős.


A dohányzás globális elterjedése következtében évente több mint 7 millió ember hal meg, akik közül 900 ezer nemdohányzó a környezeti dohányfüstnek való kitettség következményeibe hal bele.


Dr. Bártfai Liza edukátorként segíti a rehabilitációs intézet betegeit a leszokásban. A programban résztvevő páciensek jelentkezhetnek a „kurzusra”, melyen ismeretterjesztő előadásokat, egyéni, illetve csoportos foglalkozásokat tartanak. Itt megismerhetik a függőség hátterét, és leszokási tervet kapnak. – Kórházunk betegeinek lehetősége van bekapcsolódni egy országos szintű, dohányzásról való leszokást támogató programba, mellyel segítséget kaphatnak a tartós leszokáshoz – zárta dr. Bártfai Liza. – A leszokni vágyó dohányosoknak rendelkezésére áll a telefonos leszokástámogatás lehetősége is. A 80/44–20–44 ingyenes zöld számon leszokástámogató szakemberek segítenek a folyamatban. Ez a program legalább hat héten át tart, amelynek keretében hetente kerül sor a beszélgetésekre. A hívások minden esetben térítésmentesek.


További információk a sikeres leszokáshoz a www.leszokaspont.hu honlapon találhatók.

Kapcsolódó cikkek