Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Döbbenet és szomorúság
Tómalom két utcájában derékba vágták a facsemetéket Fotó: Horváth Ferenc

Barbarizmus: 51 fiatal fát vágtak ki Tómalmon ismeretlenek

Döbbenet és szomorúság

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Elképesztő barbarizmus söpört végig a Tómalom és a Tarló soron. Ismeretlen tettesek összesen 51 fiatal fának fűrészelték el a törzsét. A városszépítő egyesület 200 ezer forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek.

Lakossági bejelentés, illetve a hol­­ding munkatársainak jelzése alapján vált ismertté, hogy a Tómalom soron 36 darab oszlopos tölgynek, míg a Tarló so­­ron 15 darab mezei juharváltozatnak fűrészelték át a törzsét, valószínűleg valamilyen géppel, legalábbis a vágásnyomok erre utalnak. Ilyen tudatosan elkövetett vandál tett talán még nem is volt Sopronban. Arra volt már példa (sajnos), hogy letörtek egy-egy faágat, vagy kicsavartak egy fiatal fát, esetleg megrongálták a parkok berendezéseit. Erre a környezetrombolásra az elkövetők előre (fel)készül(het)tek, tettükre nincs magyarázat.

Tómalom két utcájában derékba vágták a facsemetéket Fotó: Horváth Ferenc

A helyszínen tartott sajtótájékoztatón Nagy Zsolt, a Sopron Holding Zrt. vezérigazga­tó­­ja elmondta, a Tarló sori fá­­kat 2012-ben, míg a Tómalom soriakat három éve kezdték el telepíte­ni az önkormányzat, illetve a részönkormányzat költségén. A ki­­­vágott, átfűrészelt törzsű fák net­­tó értéke mintegy kétmillió forint. Az önkormányzat feljelentést tett a rendőrségen, és kérik mindazokat, akik valamit is tudnak erről a vandalizmusról, értesítsék a hatóságokat. A ve­­­zérigazgató elmondta, ezek a fák már menthetetlenek.

Józan Tibor, a városszépítő egye­­sület elnöke is értetlenségének adott hangot, az egyesület tagsága nevében is. Mint utalt rá, az egyesület 1869-es fennállása óta mindig arra törekedett, hogy szépítse környezetünket, növelje a zöldfelületet, fákat telepítsen. Bejelentette, a nyomravezetőnek 200 ezer forintot ajánlanak fel.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.