Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Digitális időutazás
A kiállításon az oktatásban használt számítógépeket, szoftvereket, dokumentumokat mutatják be Fotó: Németh Péter

Digitális időutazás

| Madarász Réka | Városi hírek

20 éves az informatikaképzés a Handler-szakközépiskolában. Az évforduló alkalmából szervezett rendezvények sorát egy számítógép-történeti kiállítás nyitotta meg, melyet külsős diákok is megnézhetnek.

A közelmúltban nyitották meg a Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Szakképző Iskolájában a számítógép-történeti kiállítást, amely az elmúlt két évtizedben az informatikaoktatásban használt számítógépeket, szoftvereket, dokumentumokat, perifériákat mutatja be – a kezdetektől napjainkig. Olyan legendás gépek is láthatóak a tárlaton, mint a ZX Spec­trum, a Commodore 64, a PRIMO vagy még a PC-s időkből származó XT és 286 AT. 

– Természetesen a kínálat végén a mai korszerű gépek is helyet kaptak – tudtuk meg Horváth Tamás szakmai igazgatóhelyettestől. – Az eszközök nagy része működőképes, a szoftverek közül néhányat ki lehet próbálni korabeli és mai számítógépen is. Szeretnénk megismertetni a látogatókkal a robotok világát is, ami a jövőt jelenti.

A kiállított humanoid robotok emberi mozdulatokat képesek utánozni. Az iskolában a diákoknak a programozás alapelveit ezekhez hasonló emberszabású robotok segítségével tanítják meg, melyeket lehet számítógépről, tabletről és telefonról is vezérelni.

– A kiállítás további érdekessége egy idővonal, amin a képzéssel, szakmai tevékenységgel kapcsolatos emlékeket idézünk fel – korabeli dokumentumok, képek segítségével – tette hozzá Kósa Éva igazgató. – Szerepel rajta az összes nálunk végzett informatikus diák, osztályfőnök és tanár, akiket februárban egy öregdiák-találkozóra szeretnénk összehívni.

Idén is megrendezik a szokásos évi informatikaversenyt. Az első fordulót az iskolákban tartották, a január végi második fordulóra pedig öt csapat helyett tizenhatot hívnak meg. A számítógép-történeti kiállítás december 7-ig látható. A szervezők várják azoknak az iskoláknak a jelentkezését, akik szeretnének bepillantást nyerni az elmúlt két évtized informatikájának fejlődéstörténetébe. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek