Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Czompó József: Mr. GPS
Soprontól a Szilícium-völgyig – dr. Czompó József nem mindennapi szakmai karrierrel büszkélkedhet

Czompó József: Mr. GPS

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

GPS a telefonunkban – ma már természetes, hogy a telekommunikációs eszközben is működik a navigáció. Mindez dr. Czompó József ötlete és szabadalma alapján valósult meg.

Dr. Czompó József 1980-ban szerezte meg diplomáját a Szegedi Tudományegyetemen mint elméleti fizikus, ezután került Sopronba, az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézetbe.  

– Az elméleti fizikusok általában alapkutatási feladatokkal foglalkoznak – kezdte dr. Czompó József. – Több helyen is próbálkoztam annak idején elhelyezkedni, mígnem egy éppen induló projekthez felvettek a Tárczy-Hornoch Antal akadémikus által alapított soproni kutatóintézetbe. Ma is szép emlékeket őrzök soproni éveimről, kiváló kollégákkal dolgozhattam együtt, akik közül kiemelném dr. Orbán Aladárt, akinek abban is szerepe volt, hogy hamarosan otthon éreztem magam a városban.

– Azt hiszem, annak idején az elsők között voltam, aki inerciális (a tehetetlenség elvén alapuló) geodéziával foglalkozott, mégpedig egy orosz katonai repülőgépből kiszerelt analóg rendszer segítségével, amire fölfigyelt Klaus Peter Schwarz, a kanadai Calgary Egyetem professzora, aki később meghívott a tanszékére tanársegédnek – folytatta dr. Czompó József. Tudományos munkásságára időközben felfigyeltek Amerika, de talán a világ egyik leghíresebb informatikai–csúcstechnológiai központjában, a Szilícium-völgyben is, ahol munkakapcsolatba került az Apple-lel is. A munkatársai ekkor már Mr. GPS-nek becézték. Büszkék lehetünk a San José-ban élő hazánkfiára, akinek az ötlete és a szabadalma alapján valósult meg az, hogy egy komplett inerciális navigációs rendszert lehessen beépíteni a mobiltelefonba. Nap mint nap használjuk, autóval, kerékpárral, gyalogosan.

– Ma egy startup cégnél dolgozom, ahol egy futurisztikus dologgal foglalkozunk. Egy darab kontaktlencsébe beépítettünk egy gyorsulásmérőből, giroszkópból, magnetométerből, kamerából, projektorból, akkumulátorból és egy komputerből álló rendszert. Hogy ez mire jó? Csak fantázia kérdése, mindenesetre nagy az érdeklődés iránta. Hogy mikor találkozunk Sopronban? Ahogy vége lesz a koronavírus-járványnak…  

Kapcsolódó cikkek