Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Csúcson az albérletárak
A szakember szerint most több a kiadó ingatlan Sopronban, mint tavaly Fotóillusztráció: Griechisch Tamás

Lakáskiadás: célszerű közjegyzőnél szerződést kötni

Csúcson az albérletárak

| P. Horváth László | Városi hírek

A tapasztalatok szerint Sopronban egy 60 négyzetméteres, jó állapotú albérlet ára meghaladhatja a havi 130 ezer forintot. Úgy tűnik, az ár ennél magasabb nem lesz, sőt, a megkérdezett szakember szerint a jövőben csökkenés is várható.

– Míg tavaly ilyenkor alig volt kiadó albérlet a kínálatunkban, most tizenöt is szerepel a listánkon – ad rövid összegzést lapunknak Lendvai Csaba, az egyik soproni ingatlanközvetítő iroda vezetője. – Azt tapasztaljuk, hogy míg korábban a lakástulajdonosok saját maguk is könnyen találtak albérlőt, most inkább az „ingatlanos” irodákhoz fordulnak.

A szakember szerint kezd megfordulni a piac, azaz manapság többen kínálnak kiadó lakást, házat, mint amennyien kivennék azt. Ez pedig azt is magával hozza, hogy az árak egy ideje nem emelkedtek, sőt, a jövőben akár csökkenés is várható. Ezt erősítheti az a folyamat is, hogy az elmúlt években mind többen költöztek, költöznek ki Sopronból. Jelentősen megnőtt a város környéki települések lélekszáma, szinte teljesen új utcák épültek ki Harkán, Kópházán, Nagycenken, Peresztegen. Igaz, ezen falvakban már-már elfogytak a szabad telkek, illetve az eladó, használt családi házak.

– Egy elfogadható méretű és minőségű lakás havi bérleti díja átlagosan 130–170 ezer forint között mozog – tudtuk meg. – Persze, van ennél olcsóbb ingatlan is: egy kisebb garzonlakáshoz már 80 ezer forintért hozzá lehet jutni. A másik oldalon a határ a csillagos ég. Egy-egy családi ház esetében 200 ezer forint fölötti összeget is elkérhetnek.

Lendvai Csaba szólt arról is, hogy miként lehet szabályosan kiadni, kivenni az adott lakást. A tulajdonosnak a NAV-tól kell egy olyan igazolást kérni, amely alapján számlát állíthat ki. Így a bérleti árról havonta nyugtát ad. A saját tulajdonú ingatlan kiadása esetében éves szinten egymillió forintig adómentes a bevétel. Emellett fontos, hogy a két fél közjegyzőnél kössön szerződést. Ez esetben például azonnali hatállyal felmondható a bérleti szerződés, és nem mellesleg a vitás esetekben elkerülhető a sokszor elhúzódó bírósági eljárás.

Kapcsolódó cikkek