Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Csontritkulás: fontos a megelőzés!

| Cziráki Viktória | Városi hírek

A csontritkulás néma kór, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele kis hát- és csontfájdalom, testmagasság-csökkenés. Sokszor egy csonttörés hívja fel rá a figyelmet, de ekkor már nagy baj van. Előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.

Elérkezett az ősz, csökken a napsütéses órák száma, melynek eredményeként – ha nem pótoljuk mesterségesen – a szervezetünkben alacsonyabb lesz a D3-vitamin szintje. Ez a vitamin – mely valójában hormon – sok egyéb kedvező hatása mellett főként a csonttömeg megőrzésben nyújt segítséget. – Mondhatjuk, hogy tavasz elejére a D3-vitamin-hiányos állapot Magyarországon szinte mindenkit érint. Élelmiszerekből nem lehet bevinni, érdemes étrend-kiegészítőként pótolni – fogalmazott dr. Nábrádi Sándor, a Soproni Gyógyközpont traumatológia–ortopédia osztályának főorvosa. – Ha csökken a csonttömeg, osteoporosis, vagyis csontritkulás léphet fel. A betegség kezdeti tünetei nagyon enyhék. A hátfájdalom annyira hétköznapi panasznak tűnik, hogy gyakran oda sem figyelnek rá, pedig már a csigolyák összeroppanását jelzi. Állandó panaszokat csak később okoz, így szinte észrevétlenül alakul ki a már maradandó elváltozás. 

Dr. Nábrádi Sándor
Néma kórnak is hívják emiatt. Sajnos sok esetben, mire a beteg tudomást szerez róla, már törik valamelyik csontja, ezért nagy hangsúlyt kellene fektetni a megelőzésre. Gyógyítani nehezebb, mint megelőzni, ráadásul az időskori combnyaktöröttek statisztikája szomorú: minden harmadik beteg egy éven belül meghal.

Magyarországon évente mintegy 30.000 csigolyatörést és legalább 50.000 egyéb, típusos osteoporosisos csonttörést jelentenek. – A töréssel együtt járó csontritkulást már a súlyos osteoporosis kategóriába soroljuk – folytatta dr. Nábrádi Sándor, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy 50 év felett ezen csonttörések megelőzése érdekében érdemes szűrővizsgálaton részt venni. – Osztályunkon csontritkulás szakrendelés működik, de a Soproni Gyógyközpontban a reumatológiai osztályon is van osteoporosis szakrendelés, a nőgyógyászati osztályon pedig menopauza szakrendelés keretében lehet részt venni a vizsgálatokon. – A protokoll szerint egy csontállapotra vonatkozó laborvizsgálat, egy úgynevezett denzitometria, vagyis csontsűrűség-mérés és egy háti–ágyéki gerinc-röntgenvizsgálat szükséges.

A csontritkulás megelőzésében a napfényen (D3-vitaminon) túl a táplálkozásnak is nagy szerepe van, hiszen csontjaink építőeleme a kalcium, melyet élelmiszerekkel tudunk bevinni a szervezetbe. Nemcsak a tejtermékek, de például az olajos magvak, zöld leveles zöldségek, a gomba is sok kalciumot tartalmaz.

Kapcsolódó cikkek