Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Csökkent az áfa, nőtt a piac
Daku Ferencék (j) tavaly döntöttek úgy, hogy saját házba költöznek, ők is igénybe veszik az áfacsökkentést. Fotó: Filep István

Lakásépítés: Jelentős összegek maradhatnak a családoknál

Csökkent az áfa, nőtt a piac

| P. Horváth László | Városi hírek

Az, hogy öt százalékra csökkent az új építésű társasházak, családi házak áfája, érezhetően ismét „lázba” hozta a lakáspiacot városunkban. A tapasztalat szerint jelenleg több az érdeklődő, mint az eladásra váró új otthon.

– Jelentős segítséget jelent számunkra, hogy a kormány idén januártól öt százalékra csökkentette az új építésű lakások áfáját – monda lapunak Daku Ferenc, aki úgy tervezi, hogy feleségével és kisgyermekeivel májusban már be is költözhet az új otthonába. – Burkolás, festés és kisebb befejező munkálatok vannak még hátra. A megtakarítás esetünkben mintegy hárommillió forintot jelent. Ezen a pénzen hasznos dolgokat, például bútorokat, háztartási eszközöket vásárolunk. Tavaly tavasszal döntöttük el, hogy szeretnénk egy saját családi házba költözni, az ingatlant novemberben néztük ki. Az áfacsökkentésről először decemberben hallottunk, és mostanra már sok minden tisztázódott, így az is, hogy a könnyítés szerencsére ránk is vonatkozik.

Az ingatlanszakértő Németh Zsolt szerint attól, hogy 27-ről 5 százalékra csökkent az áfa, a vételárban nem biztos, hogy ténylegesen megjelenik a 22 százalékos kedvezmény. Egyrészt jelentősen drágultak az építőanyagok, másrészt Sopronban még mindig keresleti piac van. Azaz többen vásárolnának új lakást, mint amennyi jelenleg szabad. A családi házak esetében is hasonló a helyzet: hiány van az üres, jó helyen lévő telkekből.

– A hozzánk forduló ügyfelek visszajelzési alapján látjuk, hogy a kormányzat döntései (babaváró hitel, csok, kedvezményes áfa) biztos alapot adnak a lakásvásárlás előtt álló fiataloknak – folytatta Németh Zsolt. – Úgy látjuk, a város földrajzi helyzete, Ausztria közelsége továbbra is vonzóvá teszi Sopront. A koronavírus miatt az elmúlt egy évben kicsit megtorpant a helyi építőipar. A felsorolt intézkedések azonban újabb lökést adtak.

Az árakról: Ahhoz képest, hogy Budapesten az új építésű lakások négyzetméterára meghaladhatja az egymillió forintot, Sopron némileg olcsóbbnak mondható. Egy új társasházi lakás négyzetméter­ára átlagosan 600–650 ezer forint között mozog. A telkek vételára, a városban való elhelyezkedésüktől függően, 8–10 millió forintnál kezdődik, egy átlagos, közművesített, 800 négyzetméteres terület 20–25 millió forint.

Kapcsolódó cikkek