Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Csillapítják a krónikus fájdalmat
Dr. Shahram Charoumzadeh Dashtitól megtudtuk: a leggyakrabban mozgásszervi panaszokkal fordulnak hozzá, a 40-eseknél a gerincsérv és az idegbecsípődés okoz sokszor krónikus fájdalmat, az idősebbeknél a kopásos panaszok jellemzőbbek. Fotó: Filep István

Az első személyes konzultáció a főorvossal általában egy–másfél órás

Csillapítják a krónikus fájdalmat

| Huszár Judit | Városi hírek

Tudja, milyen érzés, ha nagyon fáj a feje vagy a háta? Amikor nem tud lemenni a lépcsőn, mert úgy hasogat a térde? A fájdalom már rövid távon megkeseríti az életünket, ha viszont több hónapja fennáll, akkor az életminőségünket rontja. Ezt igyekeznek kezelni a fájdalomambulancián.

A krónikus, legalább két–három hónapja fennálló fájdalom csillapítása a fájdalomambulancia célja. A Soproni Gyógyközpontban már évek óta tervezték a létrehozását, végül idén tavasszal kezdte a működését. Dr. Shahram Charoumzadeh Dashti, a kórház aneszteziológia és intenzív terápiás osztályának osztályvezető főorvosa vezeti az ambulanciát, amely heti egyszer, hétfőnként 9 és 13 óra között érhető el.

– Jelenleg még nincs szükség beutalóra. Amikor megkeresnek minket a betegek, azt kérjük, hogy töltsék ki a kérdőívünket. Ez elérhető a kórház honlapján is – kezdte dr. Shahram Charoumzadeh Dashti. – A kérdőív hatoldalas, részletesen feltérképezi a beteg panaszait. Ezt kiértékelem, majd adunk egy időpontot a rendelésre. Fontos, hogy az első konzultáció egy–másfél órás, hiszen a fájdalom eredetének megtalálása nem gyors folyamat.

A szakembertől megtudtuk: a leggyakrabban mozgásszervi panaszokkal fordulnak hozzá, a 40-eseknél a gerincsérv és az idegbecsípődés okoz sokszor krónikus fájdalmat, az idősebbeknél a kopásos panaszok jellemzőbbek. Sok idegsérüléssel és érrendszeri szűkülettel is találkoznak a soproni rendelésen, valamint előfordulnak daganat miatti fájdalmak is.

– A fizikai és képalkotó vizsgálatok után elmondom a páciensnek, hogy véleményem szerint mi okozhatja a fájdalmat – folytatta dr. Shahram Charoumzadeh Dashti. – Úgynevezett intervenciós fájdalomterápiát alkalmazok, megpróbálom megtalálni és azonnal kiiktatni a fájdalmat okozó ideget. Ez lehetséges gyógyszerrel, injekcióval, de műtőben is végzek ilyen eljárásokat, például ultrahang segítségével. Szükség esetén használom a hagyományos kínai gyógymódot, az akupunktúrát is.

A főorvostól megtudtuk: nem minden beteg esetében tudják azonnal elvégezni a fájdalom csillapításához szükséges terápiát – például különböző gyógyszerek (vérhígító, vérnyomásgyógyszerek) szedése miatt. Fontos, hogy soha ne rontsanak a helyzeten, ne kockáztassák senkinek az egészségét. A krónikus fájdalom általában pszichés problémákat is okoz, sokaknál kialakul a depresszió. Ha a tartós, erős fájdalmat már egyharmadával tudják csökkenteni, az sokat javít a betegek életminőségén.

A szakember tapasztalatai szerint nagy az igény a fájdalomambulanciára Sopronban is. Jelenleg egy fizioterapeuta végzettségű asszisztens segíti dr. Shahram Charoumzadeh Dashti munkáját, de a tervek szerint egy rezidens is hamarosan erre a területre specializálódik. Természetesen szorosan együttműködnek a társszakmák képviselőivel, például az idegsebészekkel is. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek