Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Csatlakozzunk a békepárti határozathoz!”

„Csatlakozzunk a békepárti határozathoz!”

| Városi hírek

– Az országgyűlés az orosz–ukrán háború egyéves évfordulóján foglalt állást a béke mellett és fogadta el a békepárti határozatot – emlékeztetett dr. Farkas Ciprián. A polgármester annak kapcsán idézte fel a történteket a Soproni Témának, hogy Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke azzal a kéréssel kereste meg az önkormányzatot, hogy városunk is csatlakozzon a békepárti határozathoz, ezzel is erősítve Magyarország békepárti álláspontját.

– Mi, soproniak jól tudjuk, hogy városunk fejlődésének a béke és a biztonság az alapja – jelentette ki dr. Farkas Ciprián. – Ennek érdekében a békepárti határozatról a májusi közgyűlésen döntünk majd. Már most is arra biztatok minden képviselőt, hogy támogassa a közgyűlés elé kerülő békepárti határozatot, amely kimondta, hogy elítéli Oroszország katonai agresszióját, és elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez. Továbbá, hogy ellenzi a brüsszeli terveket, amelyek tovább szélesítik az energetikai szankciók körét. A szankciók eredményezte magas energiaárak megfizetésével ugyanis Európa finanszírozza Oroszország háborúját.


A polgármester leszögezte, hogy a háború folytatása, a halált okozó fegyverek szállítása emberek ezreinek, köztük kárpátaljai magyaroknak az életébe kerülhet. Csak azonnali tűzszünettel, tárgyalásokkal és békével lehet életeket menteni.


Dr. Farkas Ciprián utalt Ferenc pápa magyarországi látogatására. A katolikus egyházfő ugyanis a béke fontosságát is kiemelte apostoli látogatásán, és figyelmeztette a világot, hogy „a béke álmát éneklő kórusnak sajnálatosan leáldozik, miközben a háború szólistái törnek utat maguknak”. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta: „A béke soha nem a stratégiai érdekek követéséből fakad, hanem olyan politikából, ami képes az egészet, mindenki érdekeit szem előtt tartani. Odafigyelve az emberekre, a szegényekre és a jövőre. Nem csupán a jelen hatalmára.”.


Ferenc pápa a béke követeként közvetíteni akar Ukrajna és Oroszország között, mert – mint utalt rá –, a békét csakis a csatornák megnyitásával lehet kötni, hiszen sosem lehet békét elérni elzárkózás útján.

Kapcsolódó cikkek