Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Csárdából látogatóközpont
A Balf határában lévő csárda épületéből természetvédelmi központot alakítottak ki. Fotók: Filep István

Fertő-part: Újabb turisztikai attrakciót adtak át a kirándulóknak

Csárdából látogatóközpont

| Etzl Edgár | Városi hírek

Átadták a Fertőrákos és Balf között található Csárda Természetvédelmi Központot. A több mint 100 éves épületből kialakított attrakció a Fertő tó vezetett kenutúráinak fontos állomása lesz.

A beruházás az osztrák és a magyar nemzeti park összefogásával, határon átnyúló projekt részeként készült el. Az épület eredetileg halászcsárdaként működött, a vasfüggyöny kialakításáig a környék egyik legnépszerűbb helye volt, ezt követően gazdátlanná vált, és folyamatosan romlott az állapota. A Fertő–Hanság Nemzeti Park 2000-ben vásárolta meg az ingatlant azért, hogy a későbbiekben ökoturisztikai és kutatói célokra használja.


A megújult csárdaépületben található bemutatóteremben számos érdekes eszköz segíti a látogatók ismeretszerzését. A világító asztalon például áttetsző térképeken vethetik össze a Fertő tó mai és régi állapotát, egy ötletes társasjáték segítségével pedig megismerhetik a nemzeti parkban élő kecskebékák és füstifecskék életét. Az épület a magyar és osztrák természetvédelmi őrszolgálatának és a határon átnyúló, közös kutatói munkának is otthont ad.


A csárda történetének és új funkciójának ismertetése után Roth Matthaea, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatója köszönetet mondott a fejlesztésben részt vevő szervezeteknek.


– Napjainkban egyre többen akarják szabadidejüket aktív kikapcsolódással a szabadban tölteni, ezt segítik az ilyen fejlesztések – fogalmazott Rácz András, az Agrárminisztérium környezetért felelős államtitkára.

– A beruházás remekül illeszkedik a Sopron–Fertő turisztikai fejlesztéseinek sorába. A nemzeti park modernizálását több milliárd forinttal támogatta a kormányzat az elmúlt tíz évben – mondta az átadón Barcza ­Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.

Évtizedeken át a természetért: Az eseményen Roth Matthaea elismerő oklevelet adott át a nemzeti park két nyugdíjba vonuló munkatársának. Dr. Ambrus András természetmegőrzési szakreferens és Fülöp Tibor természetvédelmi őr több mint negyven éven át szolgálta a magyar természetvédelem ügyét.


Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Életmentő szűrések

Életmentő szűrések

2023. 01. 18. | Huszár Judit

Évente 250 ezer nő hal meg világszerte méhnyakrák következtében, az emlőrák után ez a második leggyakoribb daganat a hölgyeknél. A betegség több év al...