Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Családok éve

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

A gondolkodás középpontjában a gyermeket vállaló családok állnak. Ez már önmagában is egy erkölcsös, humánus programelem lehetne, de ha kiegészül az említett támogatásokkal, kedvezményekkel és a különböző lehetőségekkel, akkor az már a mindennapokban is kézzelfogható társadalmi valósággá válhat.

Vitathatatlan, a kormányzás egyik legsikeresebb területe az a családtámogatási rendszer, amely 2010 óta folyamatosan épül, évről évre új elemekkel bővülve, köszönhetően egyrészt a határozott szándéknak és a másik sikertörténetnek, a gazdaság megerősödésének. Csak a kettő együttes eredője eredményezheti, hogy a magyarországi családpolitika eljutott jelenlegi szintjére, amelyet a gazdaságilag fejlettebb országok is szívesen magukénak fogadnának. Az elmúlt években – a tényszerű statisztikák szerint – megduplázták az erre a területre fordítható támogatást.

Ez napjainkban már kétezer milliárd forint! Hogy mennyi pénzről is van szó, azt jól érzékelteti, hogy ez az összeg a GDP 4,9 százaléka. A fejlettebb országokban ez átlagosan 2,55 százalék. Nyíltan vállalt cél, hogy minél több gyermek szülessen, amihez azonban a feltételeket is meg kell teremteni. Ehhez nyújt jelentős segítséget a kormány, amely eddig is támogatta – nem csupán szavakkal és erkölcsileg – a családalapítást. Fokról fokra egyre többet tett a fiatal házasokért, az otthonteremtésért, a gyermekvállalásért, különösen a nagycsaládosokért, a családi adórendszertől kezdve a családi otthonteremtési kedvezményekig (csok).

Itt és most minden elemét szinte lehetetlen lenne felvázolni ennek a rendszernek. A lényeg, hogy ebben az évben további kedvezmények léptek életbe (lásd írásunkat az 5. oldalon), így tehát nem véletlenül lesz az idei esztendő a családok éve. Hogy milyen komplex problémáról és milyen összetett, egymást erősítő megoldási lehetőségekről is beszélünk, azt jól érzékelteti, hogy ebbe a körbe tartoznak a konkrét támogatásokon túl például a bölcsődék és óvodák (no meg persze az iskolák), a gyes és a gyed egyre szélesedő körei, az esetleges jelzáloghitelek, a gyermekétkeztetés és üdülés, és még ki tudja, mi minden. A gondolkodás középpontjában tehát a gyermeket vállaló családok állnak.

Ez már önmagában is egy erkölcsös, humánus programelem lehetne, de ha kiegészül az említett támogatásokkal, kedvezményekkel és a különböző lehetőségekkel, akkor az már a mindennapokban is kézzelfogható társadalmi valósággá válhat.

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”