Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Családok éve

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

A gondolkodás középpontjában a gyermeket vállaló családok állnak. Ez már önmagában is egy erkölcsös, humánus programelem lehetne, de ha kiegészül az említett támogatásokkal, kedvezményekkel és a különböző lehetőségekkel, akkor az már a mindennapokban is kézzelfogható társadalmi valósággá válhat.

Vitathatatlan, a kormányzás egyik legsikeresebb területe az a családtámogatási rendszer, amely 2010 óta folyamatosan épül, évről évre új elemekkel bővülve, köszönhetően egyrészt a határozott szándéknak és a másik sikertörténetnek, a gazdaság megerősödésének. Csak a kettő együttes eredője eredményezheti, hogy a magyarországi családpolitika eljutott jelenlegi szintjére, amelyet a gazdaságilag fejlettebb országok is szívesen magukénak fogadnának. Az elmúlt években – a tényszerű statisztikák szerint – megduplázták az erre a területre fordítható támogatást.

Ez napjainkban már kétezer milliárd forint! Hogy mennyi pénzről is van szó, azt jól érzékelteti, hogy ez az összeg a GDP 4,9 százaléka. A fejlettebb országokban ez átlagosan 2,55 százalék. Nyíltan vállalt cél, hogy minél több gyermek szülessen, amihez azonban a feltételeket is meg kell teremteni. Ehhez nyújt jelentős segítséget a kormány, amely eddig is támogatta – nem csupán szavakkal és erkölcsileg – a családalapítást. Fokról fokra egyre többet tett a fiatal házasokért, az otthonteremtésért, a gyermekvállalásért, különösen a nagycsaládosokért, a családi adórendszertől kezdve a családi otthonteremtési kedvezményekig (csok).

Itt és most minden elemét szinte lehetetlen lenne felvázolni ennek a rendszernek. A lényeg, hogy ebben az évben további kedvezmények léptek életbe (lásd írásunkat az 5. oldalon), így tehát nem véletlenül lesz az idei esztendő a családok éve. Hogy milyen komplex problémáról és milyen összetett, egymást erősítő megoldási lehetőségekről is beszélünk, azt jól érzékelteti, hogy ebbe a körbe tartoznak a konkrét támogatásokon túl például a bölcsődék és óvodák (no meg persze az iskolák), a gyes és a gyed egyre szélesedő körei, az esetleges jelzáloghitelek, a gyermekétkeztetés és üdülés, és még ki tudja, mi minden. A gondolkodás középpontjában tehát a gyermeket vállaló családok állnak.

Ez már önmagában is egy erkölcsös, humánus programelem lehetne, de ha kiegészül az említett támogatásokkal, kedvezményekkel és a különböző lehetőségekkel, akkor az már a mindennapokban is kézzelfogható társadalmi valósággá válhat.

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.