Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Csak bajban hívja a 112-t!

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Ha vészhelyzet miatt azonnali segítségére van szükség, tárcsázzuk a 112-t! A szakemberek azt kérik, hogy csak tényleges veszély esetén hívjuk a segélykérő vonalat.

A 112 az Európai Unió tagállamainak a nap 24 órájában hívható segélyhívó száma, amelynek tárcsázásával azonnali segítség kapható. A segélyhívó szám minden nyilvános, vezetékes és mobiltelefonról ingyenesen hívható, a legtöbb mobiltelefonon a billentyűzár feloldása nélkül is tárcsázható. Abban az esetben is lehet hívást kezdeményezni, ha nincs hálózat a mobiltelefonon. Magyarországon Miskolcon és Szombathelyen alakították ki a központokat, ahol az operátorok fogadják, majd továbbítják a bejelentéseket az illetékes, intézkedő készenléti szerveknek. 

– Sajnos a 112-re beérkező hívások igen jelentős része olyan, melynek semmi köze vészhelyzethez – mondta a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Az indokolatlan hívások túlterhelhetik a rendszert, veszélybe sodorva azoknak az életét, akik valóban a rendőrség, a mentőszolgálat vagy a katasztrófavédelem segítségére szorulnak. Ezért nyomatékosan kérünk mindenkit, hogy csak olyan esetben tárcsázza a 112-t, ha valódi vészhelyzet alakult ki, és ténylegesen nélkülözhetetlen a mentők, a katasztrófavédelem vagy a rendőrség azonnali beavatkozása.

Kapcsolódó cikkek