Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Coffee Jam Sopron
Az elmúlt hétvége a különleges kávék bűvöletében telt Fotó: Pluzsik Tamás

Coffee Jam Sopron

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

A Design Hét Sopron záróakkordjaként kávékóstolókkal, baristaversennyel, előadásokkal mutatkozott be az újhullámos kávé világa a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.

Tíz kávézó települt ki az elmúlt hétvégére a Liszt-központba, ahol a világ számos tájáról származó különleges kávékat lehetett kóstolni. Az eszpresszó és a különböző tejes italok mellett csokoládékkal, különleges teákkal, tradicionális nápolyi pizzával és vegán ételekkel is találkozhattak a látogatók.


A nagysikerű, kétnapos rendezvényen előadások is elhangzottak sokunk közös szenvedélyéről, a kávéról, így például a tö­­rök kávékról a többszörös ba­­ristabajnok, Matt Toogood mesélt, aki Dubaiból érkezett a rendezvényre. Vasárnap délelőtt rendezték meg a Hun­­garian Barista League országos bajnokság második fordulóját, melynek során az eszpresszó és a tejes italok készítésében mérték össze tudásukat az ország legjobb „kávépincérei”.

Ki az a barista?


A ma egyre gyakrabban használt barista fogalmat az olasz kávékultúrának, azon belül is az eszpresszó világhódításának köszönhetjük. A szó maga bárost jelent, és korábban minden olyan személyre használták, aki vendéglátóhelyeken a pult mögött dolgozott. A szó jelentése mára leszűkült, és kizárólag a hivatásos kávékészítőket értjük alatta, akik rendelkeznek megfelelő elméleti ismerettel a kávéról, annak termesztéséről, a kávépörkölésről és nem utolsósorban maguk is kiváló kávékat készítenek.

Kapcsolódó cikkek