Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Cáfolat

„Persze a turisták (...) napjainkban már komplex élményekre várnak, s fontos az is, hogy az általuk választott célpont jól megközelíthető legyen. Ezért fontos számunkra a Sopron–Fertő-térség kiemelt és átfogó fejlesztése, az úthálózattól Sopron modernizációján és a kastélyprogramon át a Fertő fejlesztéséig.”

A közelmúltban a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezésében rendezett konferencián elemezték a hazai turizmus helyzetét és jövőjét. A részletek ismertetése helyett álljon itt csupán annyi, hogy évek óta tart a fejlődés – 2010 óta megkétszereződött a nálunk eltöltött vendégéjszakák száma –, és a jövő kilátásai is biztatóak. Magyarország a régióban kiemelkedően teljesít. A konferencián részt vett és felszólalt Orbán Viktor is, aki – többek között – kijelentette, hogy „minél jobban szeretjük a hazánkat, a világ is annál kíváncsibb lesz ránk”. A hazaszeretet vendégéjszakákban, munkahelyekben, növekvő bérekben és emelkedő üzleti haszonban is kifejeződik majd. Nekünk, Sopronban és a térségben élőknek egyáltalán nem mindegy, hogy milyen trendek várhatók a következő években, hogy a gyarapodásból milyen módon és mennyire részesülünk, illetve miképp járulunk hozzá az ágazat növekedéséhez. Persze a turisták – érkezzenek akár hazánk más tájairól, vagy a világ bármely országából – napjainkban már komplex élményekre várnak, s fontos az is, hogy az általuk választott célpont jól megközelíthető legyen. Ezért fontos számunkra a Sopron–Fertő- térség kiemelt és átfogó fejlesztése, az úthálózattól Sopron modernizációján és a kastélyprogramon át a Fertő fejlesztéséig. S ha már a Fertőnél tartunk… Olvasom, hogy a közelmúltban osztrák–magyar kétoldalú egyeztetés volt a fejlesztésekről. Kiderült, szó sincs arról, hogy az osztrákok elleneznék a mi terveink megvalósítását, sőt, örülnek, hogy megújul a Fertő magyar oldala is. Az osztrák szakemberek kérdéseikre megnyugtató válaszokat kaptak. Elhangzott az is, hogy a résztvevők szorgalmazzák egy közös munkacsoport felállítását, amelynek feladata a jövő fejlesztéseinek egyeztetése lesz. Szóval itt tartunk most. (Arról ugyan nem olvashattunk a közleményben – lásd Soproni Téma, október 30., 6. oldal –, hogy szomszédaink milyen fejlesztéseket terveznek, de úgy hírlik, újabb szállodákat is szeretnének a tó körül.) Mindezt csak azért idéztem fel, mert emlékezzünk: nem is olyan régen voltak Sopronban is olyanok, akik álromantikus érzésekbe csomagolva szerették volna meggátolni a fejlesztéseket, egyenként támadva a programelemeket, hazugságokat terjesztve, videókat készítve. Megpróbálták úgy beállítani – és elhitetni – a dolgokat, mintha az osztrákok is tiltakoznának. A már említett egyeztetés azonban rácáfolt minden hazugságra. Ez azonban már a (közel)múlt. Talán most már mindenki megnyugszik, és folytatódhat az ország legnagyobb turisztika fejlesztése, hozzájárulva majd nemcsak a térségben élők, hanem az ország gyarapodásához is.

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”