Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Búvármentők: azért a víz az úr…
Speciális gyakorlaton vettek részt a vízipolgárőrök és a búvárok.

Búvármentők: azért a víz az úr…

| Elek Szilveszter | Városi hírek

Vízi balesetekhez, bűncselekményekhez kapcsolódó mentési feladatokat gyakorolt a Fertő Tavi Speciális Kutató és Mentő Vízipolgárőr Egyesület a közelmúltban Gönyűn.

A víz nagy úr, és mindig tud meglepetéseket okozni – ezért tartják fontosnak a szakemberek a mentési gyakorlatokat. – Hajókra telepített szonárok és egyéb kutató eszközök, technikai és könnyűbúvár-felszerelések, valamint elsősegélynyújtó és újraélesztő készülékek is szerepet kaptak az éves megmérettetésünkön – mondta Gáncs Gábor, a Fertő Tavi Speciális Kutató és Mentő Vízipolgárőr Egyesület elnöke. – A gönyűi akcióban a polgárőrség és a szakhatóságok is közreműködtek.

Az ilyen gyakorlatoknak is köszönhetően a szervezet olyan képzettséget mondhat magáénak, amelyre egész Magyarországon igényt tartanak a hatóságok. – Tevékenységünk szerteágazó, mentünk hajókat, csónakokat, horgászokat és más szabadidős tevékenységeket végzőket egyaránt, polgárőrként pedig garantáljuk a közrendet és közbiztonságot a vízterületek környékén – folytatta az elnök. – Bázisunkon, a Fertő tavon pedig ez kiegészül a környezet- és természetvédelemmel is, amely az egyik legfontosabb feladatunk.

Annak érdekében, hogy a vízi polgárőrök minden helyzetre felkészültek legyenek, és a lehető leggyorsabban tudjanak közbelépni baj esetén, összefogtak a Diving Sopron szabadidősportklubbal, amelynek tagjai szintén ott voltak a gönyűi gyakorlaton. – Mi most először vettünk részt ilyen akcióban – tette hozzá Vass Balázs, a Diving Sopron klubvezetője. – Szeretnénk a tagok mentési képességeit továbbfejleszteni. Ezért télen sem fogunk tétlenkedni, rengeteg gyakorlást tervezünk a Lőver Uszodában.

A búvárkodáshoz szükséges alapfelszerelést a klub tagjai saját erőből finanszírozzák, a mentéshez szükséges eszközöket pedig pályázatok útján tudják beszerezni.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek