Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bútorok PET-palackból
A hagyományos alapanyagok: tömörfa, lapalkatrészek mellett újrahasznosított PET-palackokból előállított szövetekből készül a Hommbútor új kanapéja.

A lakberendezési cég odafigyel a fenntarthatóságra, újrahasznosításra

Bútorok PET-palackból

| P. Horváth László | Városi hírek

Újrahasznosított PET-palackokból készít bútorokat egy soproni cég, a Hommbútor. A fejlesztéskor a cél az volt, hogy a termékek úgy legyenek újszerűek és exportképesek, hogy közben a környezetvédelemre is nagy hangsúlyt fektetnek.

– Régi vágyam volt, hogy dizájnerrel, formatervezővel közösen fejleszthessünk bútort, erre eddig ritkán adódott lehetőség – kezdte a történetet Varkoly Zoltán, a soproni Hommbútor ügyvezetője. – Esetemben éppen jókor jött a Magyar Divat & Design Ügynökség által kiírt dizájn­program. Ennek keretében ismerkedtem meg a tervezővel, Horváth Mátéval. Az alapgondolat az volt, hogy a környezetvédelemre odafigyelve, újrahasznosított PET-palackokból készített szöveteket használjuk fel az elemes ülőgarnitúrák gyártásánál. Fontos szempontként jelent meg a pályázatban, hogy a termék újszerű és exportképes legyen. A tervező az esztétikumra fókuszál, míg a gyártó a műszaki részletekre és a piacképességre. Úgy érzem, a Horváth Máté által megálmodott termékben ezeket ötvözni tudtuk. A jó együttműködést bizonyítja, hogy az ügynökség befogadta a terveinket, és a támogatás mellett jelentős médiafigyelmet is kaptunk. Szeretnénk a terméket külföldi kiállításokon is bemutatni. Ezt ugyancsak pályázati formában támogatja a Magyar Divat & Design Ügynökség.

Mint megtudtuk, az ülőgarnitúrák, illetve az ágyak gyártása Encsen, a Borsod–Abaúj–Zemplén megyei kisvárosban lévő üzemben történik. A kész termékeket pedig innen szállítják ki országszerte, így a soproni áruházba is. A tervek szerint a közeljövőben exportálni is fogják.

– Alapvetően hagyományos kárpitosbútor-ipari alapanyagokat használunk: tömörfát, lapalkatrészeket, textileket – folytatta Varkoly Zoltán. – Fontos kiemelni, hogy a PET-palackok mellett egyre több olyan anyagot beépítünk, amely szintén újrahasznosított forrásból származik. Ilyen például a textilek egy része, lapalkatrészek és térkitöltő anyagok. A jövőben szeretnénk még nagyobb hangsúlyt fektetni a fenntarthatóságra.

Kapcsolódó cikkek