Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Brit nagykövethelyettes Sopronban
Dr. Fodor Tamás polgármester a városházán fogadta Caitlin Jones-t Fotó: Pluzsik Tamás

Brit nagykövethelyettes Sopronban

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Udvariassági, bemutatkozó látogatáson fogadta a soproni városházán dr. Fodor Tamás polgármester Caitlin Jones-t, az Egyesült Királyság nagykövethelyettesét, aki magyar nyelven köszönte meg a szíves fogadtatást.

A mintegy másfél órás megbeszélés fő témája a szigetországban élő magyarok Brexit utáni helyzete volt. A nagykövethelyettes asszony hangsúlyozta, hogy minden magyar állampolgár, aki már legalább öt éve Nagy-Britanniában él, illetve dolgozik, jelentkezhet majd a letelepedési státuszért, ami lényegében azt jelenti, hogy az egészségügyet, az oktatást, a nyugdíjat és az összes szociális ellátást illetően a magyarokat a brit állampolgárokkal azonos jogok illetik majd meg.


– Nincs okuk aggodalomra az országunkban élő honfitársaiknak, akik között nyilván vannak soproniak is. Azért senkinek nem kell elhagynia Nagy-Britanniát, mert kilépünk az Európai Unióból – fogalmazott Caitlin Jones, akitől azt is megtudtuk, hogy bár pontos statisztikai adattal nem rendelkeznek, de mintegy 250 ezerre tehető a hazájában élő, tanuló, dolgozó magyarok száma.

Kapcsolódó cikkek

Könyvbemutató

2018. 11. 13. | Munkatársunktól

Az „Értékmentő életpályák 9.” című kötetet mutatják be a Berzsenyi-líceumban november 16-án, pénteken 16 órakor. A vetített képes előadáson a líceumhoz kötődő jeles pedagógusokról emlékeznek meg, köszöntöt ­Tölli ­Balázs igazgató mond.