Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Brit nagykövethelyettes Sopronban
Dr. Fodor Tamás polgármester a városházán fogadta Caitlin Jones-t Fotó: Pluzsik Tamás

Brit nagykövethelyettes Sopronban

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Udvariassági, bemutatkozó látogatáson fogadta a soproni városházán dr. Fodor Tamás polgármester Caitlin Jones-t, az Egyesült Királyság nagykövethelyettesét, aki magyar nyelven köszönte meg a szíves fogadtatást.

A mintegy másfél órás megbeszélés fő témája a szigetországban élő magyarok Brexit utáni helyzete volt. A nagykövethelyettes asszony hangsúlyozta, hogy minden magyar állampolgár, aki már legalább öt éve Nagy-Britanniában él, illetve dolgozik, jelentkezhet majd a letelepedési státuszért, ami lényegében azt jelenti, hogy az egészségügyet, az oktatást, a nyugdíjat és az összes szociális ellátást illetően a magyarokat a brit állampolgárokkal azonos jogok illetik majd meg.


– Nincs okuk aggodalomra az országunkban élő honfitársaiknak, akik között nyilván vannak soproniak is. Azért senkinek nem kell elhagynia Nagy-Britanniát, mert kilépünk az Európai Unióból – fogalmazott Caitlin Jones, akitől azt is megtudtuk, hogy bár pontos statisztikai adattal nem rendelkeznek, de mintegy 250 ezerre tehető a hazájában élő, tanuló, dolgozó magyarok száma.

Kapcsolódó cikkek