Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bővülő támogatások
Karóék számára is segítséget jelent a kormányzati családpolitika. Fotónkon: Anita, Zoltán és gyermekeik, Dani, Dominik, Dávid Fotó: Németh Péter

Több marad a gyermekeket nevelők pénztárcájában

Bővülő támogatások

| Munkatársunktól | Városi hírek

A családok éve 2018, ennek köszönhetően még több támogatást és figyelmet kapnak a több gyermeket nevelők.

A kormányzás egyik legsikeresebb területe a családpolitika, amelyre 2010 óta kiemelt figyelmet fordít. Az elmúlt hét évben megduplázták a területre szánt támogatást, évente már kétezer milliárd forint jut rá. Ez GDP-arányosan 4,9 százalék, ami a fejlett országok 2,55 százalékos átlagának csaknem a duplája.
Az év elejétől további ötezer forinttal, havi 35 ezer forintra nőtt a kétgyerekesek családi adókedvezménye. Kedvezményük 2019-ben még tovább emelkedik majd, így összességében négy év alatt megduplázódik. Folytatódik a gyed extra, amely azt jelenti, hogy lehetővé vált a munkavállalás kisgyermekek nevelése mellett. Létezik testvérgyed is, amelynek értelmében egy családban akkor is megkapnak minden családtámogatást, ha gyors egymásutánban születnek a gyermekek. Ez 2014 előtt nem így volt.


Januártól kiterjesztették az anyasági támogatást és a babakötvényt a külföldön születő, de magyar állampolgárságú gyerekekre. Két évre bővült és emelkedik a diplomás gyed összege, és bővül a lombikbébiprogram is.


2018-tól a harmadik vagy további gyerekek vállalása esetén 1–1 millió forinttal csökkentik a jelzáloghitel-tartozásokat, a diákhitellel rendelkező nők pedig – attól függően, hányadik gyermekük születik – igényelhetik a hiteltörlesztésük felfüggesztését vagy elengedését.


A kormányzat eltörölte azt az adminisztratív kötelezettséget, miszerint a nagycsaládosoknak évről évre igazolniuk kell, hogy több gyereket nevelnek, valamint már a háromgyerekesek is féláron vásárolhatnak D2-es autópálya-matricát. Ez korábban csak a négy- vagy többgyermekes családokat érintette.
Egyszerűbb és olcsóbb lett a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylése, ugyanis az ezzel kapcsolatos hatósági eljárások után nem kell majd eljárási illetéket fizetni, továbbá a tulajdoni lap másolatát a hitelintézet is díjmentesen lekérheti az ügyfélnek. Új ingatlan vásárlása esetén a csok összegét is figyelembe veszik majd az illetékkedvezmény számításánál, valamint a nagycsaládosok új építésű ingatlanhoz igényelt kamattámogatott hitele esetén a közjegyzői díjak harmadukra csökkennek.


Folytatódik a bölcsődefejlesztési program is. Az elmúlt években többszereplőssé, rugalmasabbá vált a rendszert, most pedig a korábbi összegekhez képest is 10 milliárd forinttal több jut erre a területre.


A fiataloknak szóló támogatások közül fontos a diákhitel-konstrukciók bővülése, a KRESZ-tanfolyam és -vizsga, illetve az újabb nyelvvizsga díjának megtérítése.

Kapcsolódó cikkek