Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Bortérkép

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

Ha a mi lehetőségeinkhez képest megfelelő mennyiségben tudunk majd egyedi ismérveket hordozó borokat előállítani, akkor igenis lesz esélyünk a világfajták tengerében, s Magyarország érdemben is rákerülhet a világ bortérképére.

A szakemberek szerint 2018 jó éve lehet a magyar borászatoknak, mert Európa nagy bortermelő országaiban (Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália) az idén – elsősorban az aszálykárok miatt – 10–15 százalékkal is csökkent a termés, míg a hazai szőlőültetvények jól viselték az időjárási körülményeket. A termés közel 500 ezer tonna volt.

Ezt közel 70 ezer hektárról szüretelték, s várhatóan közel 2,5 millió hektoliter bor készül. Ez nagyjából a világ bortermelésének 0,9–1 százaléka. Csak összehasonlításul és az arányok érzékeltetésére, a világon összesen 7,5 millió hektáron termesztenek szőlőt. A Soproni borvidéken 1600–1800 hektár a megművelt terület. (Ez lehetne sokkal több is, éppúgy, mint országszerte, akár 140–180 ezer hektár.) A Soproni borvidéket járva azonban elszomorító látványt nyújt, hogy sok hektáron kivágták az ültetvényt vagy elhanyagolták, felhagytak művelésével.

Az új telepítést pedig nehezíti, hogy a jelenleg érvényes uniós előírások szerint egy adott országban csak a megművelt szőlőterületek 1 százaléka lehet az új telepítés. A magyar borexport, ha ügyesen manővereznek, kihasználhatja az idei kevesebb európai bortermést, és sikeres lehet, de hosszú távon látni kell, hogy még sok feltételnek kell megvalósulnia, míg a magyar borok állandó szereplői lesznek a világ borpiacának, és ha igen, nem az áruházak alsó polcain. Ahhoz, hogy áttörést érjünk el, viszonylag nagy mennyiségű és jó minőségű borra lenne szükség, de ez napjainkban még hiányzik, hiszen szétaprózódott a termelés. Szükség lenne egy-egy fajta kiemelésére (és a belőle készült bor menedzselésére), hogy ne csak Tokaj nevét ismerjék világszerte.

És most nem a világfajtákra gondolok, mint például a cabernet sauvignon vagy a merlot (ezekből mindenhol nagy mennyiséget termelnek), hanem például a kékfrankosra, amely a szakemberek szerint is sokkal több lehetőséget rejt magában a jelenleginél. Persze elengedhetetlen a finanszírozási háttér is, hiszen megfelelő mennyiségű tőke nélkül nem, vagy csak igen keservesen juthatunk előbbre. A magyar borok jövője a fennálló nehézségek ellenére is több, mint biztató.

Egyrészt itthon is jól érzékelhető, hogy nő az igény a minőségi borok iránt, másrészt pedig a világ mindig kíváncsi a különlegességekre. Abban az esetben, ha a mi lehetőségeinkhez képest megfelelő mennyiségben tudunk majd egyedi ismérveket hordozó borokat előállítani, akkor igenis lesz esélyünk a világfajták tengerében, s Magyarország érdemben is rákerülhet a világ bortérképére.

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.