Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Bólogató kutya

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

A magyarok döntő többsége büszke európaiságára és, hogy az unió tagjai vagyunk, másrészt pedig a kormány is ezerszer kijelentette már, hogy Magyarország jelene és jövője az Európai Unió. Számunkra nincs más út, ami persze értelemszerűen nem zárja ki, hogy kölcsönös előnyök alapján más, az unión kívüli országokkal is együttműködjünk.

Engem mindig felháborít, ha bárki is kétségbe vonja a magyar emberek európaiságát, Magyarország kötődését az Európai Unióhoz. Egyesek azt is vizionálják, hogy az országot vezető kormányzat a kilépés felé viszi hazánkat. Sajnos ilyen és hasonló megnyilatkozásokra jócskán akad példa külföldön és idehaza is.

Annak ellenére elhangzanak ilyen hangzatos, de alapjában véve felszínes és minden tényszerűséget mellőző kijelentések, hogy egyrészt számos felmérés bizonyítja: a magyarok döntő többsége büszke európaiságára és, hogy az unió tagjai vagyunk, másrészt pedig a kormány is ezerszer kijelentette már, hogy Magyarország jelene és jövője az Európai Unió. Számunkra nincs más út, ami persze értelemszerűen nem zárja ki, hogy kölcsönös előnyök alapján más, az unión kívüli országokkal is együttműködjünk. Ez olyan egyszerűnek tűnik, mint az egyszeregy.

Akkor hát, miért is vélik egyesek úgy, hogy mi, magyarok, illetve a kormány Európa-ellenes? Miért következtetnek az unió vezetésének bírálatából, szuveneritásunk védelméből arra, hogy Európa-ellenesek vagyunk? Nos, erre is egyszerű a magyarázat. Nem másról, mint politikai haszonlesésről van szó. Azok, akik itthon próbálnak azzal érvelni, hogy a mostani rezsim végső célja az ország kiléptetése az unióból, szerintem pontosan tudják, hogy ez nem így van, de így próbálnak meg híveket szerezni maguknak, és megfelelni azoknak a külföldi magánszemélyeknek, valamint különböző szervezeteknek, akiktől azt várják, hogy segítsék őket. Ezért sajnos sok mindenre képesek...

Magyarország külföldi bírálóinak meg a jelek szerint az nem tetszik, hogy egy ilyen kis ország ellentmond a nagyoknak, azoknak, akik kétségkívül a legnagyobb befolyással bírnak az Európai Unió irányvonalára, azoknak, akik azt képzelik, hogy a kelet-közép-európai országok csupán másodrendűek. Mert korábban megszokták, hogy ezeknek az országoknak a vezetői olyan kutyuskák, akik az uniós autó kalaptartóján üldögélve csak bólogatnak, csak bólogatnak… Tudomásul kellene venni, hogy ezek az országok már felnőttek, és képesek önálló, a nemzeteik érdekének megfelelő döntéseket hozni, és határozottan kiállni értük. Nem mások ellen, hanem önmagukért, országaik jövőjéért.

Ma még tart ez „harc”, de én biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb megértenek bennünket is, és megszületik a kiegyezés, különben szertefoszlik az európai álom. Ezt pedig azok sem akarhatják, akik ma még nagy hangon követelik a kutyák bólogatását.

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”