Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Bölcső, vándorúton
Hamarosan elkészül: várhatóan április végére – május elejére fejezik be a munkálatokat a Handler-szakképző diákjai Fotó: Németh Péter

Május 20-án sorsolás: már aznap „beköltözhet” az első kis lakó

Bölcső, vándorúton

| Győri-Varga Nóra | Városi hírek

A jövő hónapban kezdi meg vándorlását az a bölcső, melyet soproni és Sopron környéki kisbabák részére készítenek a Handler szakképző iskola diákjai.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom adta az ötletet, a Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Szakképző Iskolája pedig a terveket, a szaktudást, a helyet és az időt a megvalósításra, azaz magát az első soproni vándorbölcsőt. – Régóta motoszkált bennem a gondolat, ismerem a Három Királyfi mozgalmat, mely az első vándorbölcsőt Magyarországon elindította – mesélte Nádudvari Rita családpedagógus, a soproni „példány” ötletgazdája. – Szeptemberben a fa­­ipari kiállításon volt egy bölcső is: ott találkoztam régi barátommal, Folcz Tóbiással, aki­­nek megtetszett a gondolat – belevágtunk. A Handler tanáraként most ő vezeti az egész folyamatot.

Hamarosan elkészül: várhatóan április végére – május elejére fejezik be a munkálatokat a Handler-szakképző diákjai Fotó: Németh Péter

A bölcső kőris- és tölgyfából készül a Handler szakképző is­­kola felajánlásából (a bútorba il­­lő matracot is ők biztosítják majd): 11. osztályos faipari technikus diákok 7 fős csoportja mun­­kálkodik rajta heti két gyakorlati órán; várhatóan április végére – május elejére fejezik be. – Az egész szerkezet szétszedhető lesz, egyrészt a könnyebb szállítás miatt, másrészt pedig, hogy pár csavarral bárki könnyen össze tudja rakni, mint egy ikeás bútort – tudtuk meg Folcz Tóbiástól, aki egyben a bölcső tervezője is.

A kezdeményezés célja amellett, hogy egy-egy családon se­­gítsenek, társadalmi szemléletformálás is: a „babaringató” azt is jelképezi, hogy a gyermekvállalás közös ügy, nemcsak egy család, hanem egy teljes közösség is örül a megszülető életnek. A vándorbölcsőt sorsolás útján lehet „megnyerni”, meghatározott idő­­re: körülbelül 4–5 hónapra, míg a gyermek ki nem növi – ezt követően újra kisorsolják. Az „akció” befoga­dó–kezdeményező szervezete, a Pe­­­­da­­gógusok Soproni Művelődési Háza azok jelentkezését várja, akiknek kisbabája várhatóan május–június–júliusban születik meg. Pályázni május 12-ig lehet a nadudvarita@gmail.com e-mail címen vagy a Vándorbölcső Sopronban Face­­book-oldalon. 


A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomról

A mozgalom – melyet prof. dr. Kopp Mária orvos, pszichológus indított el – legfőbb célja segíteni azt, hogy megszülessenek a kívánt, tervezett gyerekek. Azt szeretnék elérni, hogy a gyermekvállalás ne terhet jelentsen, hanem áldás legyen. Mindezt elősegítik többek között párkereső programjaik, családbarát felsőoktatás csoportjuk és a vándorbölcsők is. További info: www.haromkiralyfi.hu

Kapcsolódó cikkek

Októberi gyásznap

Októberi gyásznap

2018. 10. 10.

A hagyományoknak megfelelően minden évben iskolások emlékeznek meg 1849. október 6-áról, Kossuth Lajos szavaival a magyar Golgotáról.