Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Biztosított a város  stabil működtetése
Veszélyhelyzeti költségvetés készül, a cél az emberek segítése – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián polgármester. Fotó: Griechisch Tamás

Biztosított a város stabil működtetése

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Kevesebb bevétellel, de több feladattal számol Sopron idei költségvetése – tájékoztatta a Soproni Témát dr. Farkas Ciprián polgármester. Külön járványügyi alap segíti a vállalkozásokat és a magánszemélyeket.

– Járványügyi költségvetés készül – mondotta dr. Farkas Ciprián –, hiszen az elmúlt év márciusa óta a legfontosabb feladatunk az emberek egészségének és életének a megóvása, a gazdaság működőképességének megőrzése. Csak összefogva, egymást segítve tudunk túljutni a világjárványon. Mindannyiunknak ki kellett mozdulnunk a komfortzónánkból, és alkalmazkodni voltunk és vagyunk kénytelenek a megváltozott helyzethez. Sajnos vannak olyan ágazatok, amelyeket jobban sújtott a vírus terjedése. Ilyen a turizmus, valamint a vendéglátás, de több szolgáltatószektor is nehéz helyzetbe került. Ezt felismerve döntött úgy az önkormányzat már tavaly decemberben, hogy 2021. január és február hónapban elengedi a tulajdonában lévő bérlemények díjait. Az idei évben kevesebb bevétellel, de több feladattal számol Sopron költségvetése. A város működtetését azonban így is biztonságosan tudjuk megoldani. Folytatódik a nagyberuházások kivitelezése és újak is kezdődnek. Gondoljuk csak el, egyszerre öt gigaberuházásnak vagyunk a szemtanúi: tovább épül az M85-ös, a sportuszoda, a múzeumnegyed, a parkolóház, és megkezdődött a Fertő tavi centrum kialakítása is. Ezek mind-mind kormányzati forrásból valósulnak meg. Ilyen az elmúlt 100 évben nem volt, de a folyamat itt nem áll meg, hiszen hamarosan kezdődhet a piac, a rendészeti központ és a gazdasági–logisztikai és innovációs központ építése is. Szó sincs tehát arról, hogy a kormány kivéreztetné az önkormányzatokat, ahogyan ezt az ellenzék harsogja. Csupán arról, hogy mindannyiunknak kell valamennyi áldozatot hoznia ebben a kritikus helyzetben.

A polgármestertől megtudtuk, az önkormányzat kiemelten kezeli a nehéz helyzetbe került gazdasági vállalkozások és magánemberek sorsát, ezért az idei költségvetésben 50 millió forintos alapot hoztak létre, amely azonban felülről nyitott, tehát ha elfogyott, újabb összegek rendelhetők ebbe a kalapba. A vállalkozások 500 ezer forint, a bajba jutott magánszemélyek pedig 100 ezer forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek.

– A részletekről hamarosan tájékoztatjuk a soproniakat – folytatta a polgármester. – Nem pályázatot írunk ki, hanem a megfelelő feltételek igazolásával, az indokoltság alátámasztásával lehet a polgármesterhez kérelmet benyújtani. A költségvetés tervezetében 30 millió forint áll intézményeink (bölcsődék, óvodák, iskolák, szociális ellátás) védekezési feladatainak ellátására, de ez sem kőbe vésett összeg. Amennyiben szükséges, újabb forrásokat biztosítunk a járvány terjedésének megakadályozására. Fontos, hogy a napi feladatok ellátásán túl folytatódik a város úthálózatának korszerűsítési és felújítási programja is.

Dr. Farkas Ciprián szólt arról is, hogy a költségvetés (amelynek főösszege a nagyberuházások kormányzati forrásain túl 10 milliárd forint) figyelembe veszi a centenáriumi év rendezvényeit is, hiszen az 1921-es népszavazás 100. évfordulójára való méltó megemlékezés minden soproni közös ügye.

Kapcsolódó cikkek